Τι να κάνουμε αν παρασυρθούμε από θαλάσσια ρεύματα – Η Χανιώτισσα ναυαγοσώστρια Μάνια Μπικώφ συμβουλεύει

τι-να-κάνουμε-αν-παρασυρθούμε-από-θαλά-1260604

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η διεθνώς βραβευμένη εθελόντρια και ναυαγοσώστρια Μάνια Μπικώφ με αφορμή την δραματική αύξηση των πνιγμών τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η κα Μπικώφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πνιγμοί είναι μία μάστιγα πανελληνίως. Η Κρήτη δεν ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Τις τελευταίες μέρες δύο παιδιά 5 και 10 χρονών έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα. Οτιδήποτε συμβεί στο υδάτινο περιβάλλον μπορεί να αποβεί μοιραίο σε σχέση με το αν συνέβαινε στην στεριά. Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης πέφτει στην πολιτεία κι αυτό δεν έχει κομματική χροιά. Ο νόμος περί ναυαγοσωστικής είναι κάκιστος. Για να χρησιμοποιήσω μία παρομοίωση… θέλησαν την καλύβα να την κάνουν ουρανοξύστη χωρίς θεμέλια. Το παν είναι το έμψυχο δυναμικό, να έχουμε στις παραλίες όσο το δυνατόν περισσότερους καταρτισμένους ναυαγοσώστες, ο εξοπλισμός είναι δευτερευούσης σημασίας»

«Στην Αθήνα με απόφαση της Λιμενικής Αρχής οι ναυαγοσώστες εργάζονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ σε ελεύθερες παραλίες πάντα. Δυστυχώς έχουν υπερισχύσει τα οικονομικά συμφέροντα κι όχι η ασφάλεια των λουόμενων σύμφωνα με τον νέο νόμο.

«Καθημερινά ανά την Ελλάδα έχουμε 4 με 5 πνιγμούς. Το βάρος λοιπόν πέφτει αρχικά στην πολιτεία κι έπεται η ατομική ευθύνη. Η θάλασσα είναι ένα ανεξερεύνητο μέρος όπου ο καθένας θέλει να δοκιμάσει τα όρια του και να κάνει την επίδειξη του.

«Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά τους στην παραλία και πάντα να υπάρχει εναλλάξ ανά είκοσι λεπτά ένας παρατηρητής από την παρέα που θα τα προσέχει.

Ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός γιατί τα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου, μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε πολύ μικρή ποσότητα νερού.

Όσο για τους ενήλικες, αν παρασυρθούν από θαλάσσια ρεύματα που στην Κρήτη υπάρχουν πολλά, γυρνάμε ανάσκελα και αφήνουμε το ρεύμα να μας παρασύρει μέχρι να εξασθενήσει, ενώ σηκώνουμε το χέρι για βοήθεια. Επίσης, δεν τρώμε βαριά γιατί ο οργανισμός δεν αντέχει στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Πολλές καρδιακές ανακοπές στην θάλασσα έχουν συμβεί εξαιτίας αυτού.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι περισσότεροι πνιγμοί αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Θα πρέπει τα παιδιά να συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους γονείς τους να μην κολυμπούν στα βαθιά νερά, ενώ αν υπάρχει κάποια πάθηση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Ας είμαστε λίγο πιο υπεύθυνοι για να μην γίνουμε στατιστικά στοιχεία…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook