Τι να κάνετε αν «κολλάει» το laptop σας

τι-να-κάνετε-αν-κολλάει-το-laptop-σας-1392889

Το laptop είναι το ιδανικό εργαλείο δουλειάς μέχρι τη στιγμή που κάτι θα πάει στραβά και τα πάντα θα «παγώσουν»! Δοκιμάζεις να πατήσεις ό,τι πλήκτρο υπάρχει, κλείνεις και ανοίγεις ξανά την οθόνη, κουνάς το ποντίκι αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται. Το χειρότερο; Ακόμα κι όταν κάνεις restart, το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται εκ νέου μετά από λίγο με αποτέλεσμα η δουλειά σου να κινδυνεύει να γίνει καπνός και η εμπειρία χρήσης σου να εξελίσσεται σε εφιάλτη.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κάτι πρέπει να κάνεις. Τι όμως;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι: συγκεκριμένη λύση δεν υπάρχει αφού δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ακριβώς φταίει. Ως εκ τούτου, αρχικά θα πρέπει να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος και εν συνεχεία να ασχοληθείς με την επίλυσή του. Το πιθανότερο πάντως είναι να φταίει κάτι από τα παρακάτω:

Εξαιρετικά απαιτητικές διεργασίες

Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να βρεις τι είναι αυτό που ζόρισε σε τέτοιο βαθμό το laptop σου ώστε αυτό να «κολλήσει». Θα χρειαστεί να ανοίξεις τον Task Manager, κάτι που γίνεται εύκολα πατώντας τα πλήκτρα Alt+Ctrl+Del (αν το σύστημά σου δεν αποκρίνεται ούτε σε αυτά, τότε κάνε επανεκκίνηση και ξεκίνα τη διαδικασία αμέσως μετά). Στο pop up που εμφανίζεται, έλεγξε ποιες διεργασίες καταναλώνουν τους περισσότερους πόρους επεξεργαστή (CPU) και RAM. Αφού τις σημειώσεις κάπου, κλείσε τις επιλέγοντάς τις και πατώντας End Task και δες αν η κατάσταση βελτιώνεται. Κατόπιν, ψάξε να δεις τι ακριβώς κάνουν οι διεργασίες αυτές και προσπάθησε να απαλλαγείς από την παρουσία τους (συνήθως πρόκειται περί προγραμμάτων).

Υπερθέρμανση συστήματος

Αν η θερμοκρασία του επεξεργαστή του laptop σου ξεπεράσει τα μέγιστα επίπεδα λειτουργίας της, τότε είναι πολύ πιθανό αυτό να «κρασάρει». Σε πρώτη φάση έλεγξε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας δωρεάν προγράμματα όπως π.χ. το Core Temp και το HWInfo. Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας διαφέρει ανά μοντέλο επεξεργαστή όμως σε πολύ γενικές γραμμές, έχε κατά νου ότι αν αυτή ξεπερνά τους 70ο C, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Η πρώτη σου κίνηση θα πρέπει να είναι η αγορά μίας βάσης η οποία αφ’ ενός θα επιτρέψει στο κάτω τμήμα του laptop του να «αναπνεύσει» και αφ’ ετέρου χάρη στους ενσωματωμένους ανεμιστήρες της θα ρίξει τη θερμοκρασία του. Αν δε δεις διαφορά, τότε ζήτα από τεχνικό να ελέγξει το σύστημά σου.

Ξεπερασμένοι drivers

Κάτι που ενδεχομένως να δημιουργεί πρόβλημα στο laptop σου, είναι οι ξεπερασμένοι drivers. Ευτυχώς για ‘σένα η ανανέωσή τους δεν είναι καθόλου δύσκολη δουλειά -τουναντίον. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Device Manager (απλά πληκτρολόγησέ το από το Start menu) ή το λογισμικό του κατασκευαστή του συστήματός σου το οποίο υπήρχε εξ αρχής σε αυτό. Στη δεύτερη περίπτωση απλά ζήτα από τη σχετική εφαρμογή να αναζητήσει τους πιο πρόσφατους drivers για τα διάφορα υποσυστήματα του laptop σου και συναίνεσε στην εγκατάστασή τους -τόσο απλά! Καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεις τη συγκεκριμένη διαδικασία τακτικά (μία φορά τον μήνα ας πούμε) έτσι ώστε να διασφαλίσεις ότι το σύστημά σου θα διαθέτει πάντα τα πλέον καινούρια προγράμματα οδήγησης.

Παλιά έκδοση λειτουργικού

Ό,τι ισχύει με τους drivers όμως, ισχύει -ή τέλος πάντων ενδέχεται να ισχύει- και με το ίδιο το λειτουργικό σου σύστημα. Οι υπολογιστές, laptops και desktops, χρειάζονται την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Έχε υπ’ όψιν σου πως αυτή δεν προσφέρει μόνο έξτρα δυνατότητες αλλά θωρακίζει τον επεξεργαστή και το σύστημα γενικότερα από νέους τύπους malware, μπαλώνοντας παράλληλα «τρύπες» που έχουν εντοπιστεί σε επίπεδο software. Όπως και να ‘χει, τρέξε το Windows Update ενεργοποιώντας την επιλογή για προαιρετικές ανανεώσεις και εγκατάστησε ό,τι καινούριο υπάρχει. Μπορεί να σου φαίνεται απίθανο αλλά θα εκπλαγείς με το πόσα -φαινομενικά ασύνδετα- προβλήματα θα λυθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πρόβλημα στον δίσκο

Η «πηγή του κακού», ξέρεις, μπορεί και να είναι ο δίσκος σου (είτε πρόκειται για HDD, είτε για SSD). Αυτό μπορεί να στο πει με βεβαιότητα ένας εξουσιοδοτημένος τεχνικός, όμως μπορείς να το ελέγξεις σε ικανοποιητικό βαθμό κι εσύ ο ίδιος μέσα από τα Windows. Άνοιξε την Εξερεύνηση των Windows και κάνε δεξί «κλικ» στον δίσκο του. Από τα Properties πήγαινε στα Tools και εκεί βρες το Check. Επίλεξέ το και άφησε τα Windows να τρέξουν τα διαγνωστικά τους. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα, το σύστημά σου θα στο μαρτυρήσει οπότε τουλάχιστον θα ξέρεις τι φταίει. Εφ’ όσον το μοντέλο σου προσφέρει εύκολη πρόσβαση στους δίσκους, θα μπορείς να αλλάξεις τον προβληματικό υπάρχοντα με έναν καινούριο, διαφορετικά θα χρειαστείς συνδρομή τεχνικού.

Ανεπαρκής χώρος στον δίσκο

Πριν όμως στείλεις το μηχάνημα για service, δες κάτι άλλο αλλά εξίσου σχετικό με τον δίσκο του που ίσως να ευθύνεται για τα «κολλήματα» που αντιμετωπίζεις. Άνοιξε την Εξερεύνηση των Windows ή πήγαινε στον Υπολογιστή σου και δες την κατάσταση του δίσκου του laptop. Αν αυτός έχει φτάσει στα όριά του με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστος διαθέσιμος χώρος, τότε μάλλον έχεις βρει τον υπαίτιο του προβλήματος που αντιμετωπίζεις. Έλεγξε προσεκτικά τα περιεχόμενά του και είτε μετάφερε τυχόν αρχεία που δε χρειάζεσαι (π.χ. συλλογές πολυμέσων, backups κλπ), είτε απεγκατάστησε προγράμματα που είχες ξεχάσει και ο ίδιος ότι έχεις (κοινώς, δε χρησιμοποιείς). Ίσως να έχει νόημα να αναθέσεις τη δουλειά αυτή σε εφαρμογή τύπου CCleaner ή να πλαισιώσεις τον υπάρχοντα δίσκο σου με ακόμα έναν.

Ανεπαρκής RAM

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα το μηχάνημά σου να τα βρήκε σκούρα εξ αιτίας της περιορισμένης -για τις ανάγκες σου- RAM. Βέβαια εν τοιαύτη περιπτώσει δε θα διαπιστώσεις ακριβώς «κολλήματα» αλλά μάλλον καθυστερημένη απόκριση από πλευράς του. Παρ’ όλα αυτά ίσως μεγαλύτερη ποσότητα RAM να έλυνε το πρόβλημα. Θα πρέπει να ελέγξεις τις δυνατότητες αναβάθμισης του laptop σου, αν διαθέτει δηλαδή έξτρα υποδοχές για RAM και ποια είναι η μέγιστη ποσότητα και ο υψηλότερος χρονισμός που μπορεί να «σηκώσει». Κάποια μοντέλα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στη RAM, ακριβώς με γνώμονα την εύκολη αναβάθμιση. Κάποια άλλη πάλι απαιτούν έμπειρα χέρια οπότε σου εφιστούμε την προσοχή.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook