Τι να κάνετε 90′ πριν κοιμηθείτε για να βεβαιωθείτε ότι θα σας πάρει ο ύπνος

τι-να-κάνετε-90′-πριν-κοιμηθείτε-για-να-β-866643

Ένα μπάνιο με χλιαρό προς ζεστό νερό 1-2 ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν δημοσιεύοντας τη μέθοδο που βρήκαν στο Sleep Medicine Reviews.

«Όταν εξετάσαμε όλες τις γνωστές μελέτες παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές στους όρους προσέγγισης και ευρημάτων. Ο μόνος τρόπος να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το πώς και αν ο ύπνος μπορεί να βελτιωθεί ήταν να συγκρίνουμε όλα τα προηγούμενα δεδομένα και να κοιτάξουμε μέσα από ένα νέο πρίσμα», εξηγεί ο Δρ. Shahab Haghayegh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστημών Ιατρικής του Χιούστον και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια οι ερευνητές επανεξέτασαν 5.322 μελέτες εξάγοντας συναφείς πληροφορίες από δημοσιεύσεις που πληρούσαν κριτήρια εισαγωγής και εξαγωγής για να εξερευνήσουν τις επιδράσεις της θερμότητας του σώματος που επηρεάζεται από το νερό σε μία σειρά συνθηκών που σχετίζονται με τον ύπνο όπως η διάρκεια που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα να μεταβεί από τη φάση της εγρήγορσης στη φάση του ύπνου, το συνολικό χρόνο ύπνου, την ποσότητα του χρόνου ύπνου σε σχέση με το χρόνο που χρειάστηκαν οι εθελοντές προσπαθώντας να κοιμηθούν και την ποιότητα του ύπνου.

Εργαλεία μετά-ανάλυσης χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογήσουν την συνέπεια μεταξύ των σχετικών μελετών και έδειξαν ότι η ιδανική θερμοκρασία νερού για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου ήταν μεταξύ των 40-43 βαθμών Κελσίου. Όταν μάλιστα το μπάνιο γινόταν 1-2 ώρες πριν τον ύπνο θα μπορούσε επίσης επισπεύσει τον ύπνο κατά 10 λεπτά.

Η σχέση μεταξύ της θερμότητας του σώματος που προκαλείται από το νερό και της βελτίωσης του ύπνου είναι ήδη παγιωμένη. Για παράδειγμα, είναι κατανοητό ότι τόσο ο ύπνος, όσο και η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζονται από το κιρκάδιο ρολόι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο ιδανικός χρόνος για μπάνιο έτσι ώστε να επηρεάσει και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου είναι περίπου 90 λεπτά πριν τον ύπνο. Τα ζεστά μπάνια και τα ντους διεγείρουν το θερμορυθμιστικό σύστημα προκαλώντας αύξηση στη ροή του αίματος στα χέρια αλλά και στα πόδια επιφέροντας μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Επιπλέον, αν το μπάνιο γίνει το σωστό χρόνο θα αυξήσει τις πιθανότητες όχι μόνο για την έλευση του ύπνου, αλλά και για καλύτερη ποιότητά του.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook