Τι λέει ο Τσίπρας για τη φθορά Μητσοτάκη και τα σενάρια για τριπλές κάλπες

τι-λέει-ο-τσίπρας-για-τη-φθορά-μητσοτάκ-1312159
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI

Γιατί απέρριψε πρόταση να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλία για σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας-Γιατί επιμένει σε εκλογές ως μόνη λύση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο την εκλογολογία του φιλοκυβερνητικού Τύπου αλλά και τη σεναριολογία για διπλές ή τριπλές εκλογές ως μέσο εκβιασμού της «σταθερότητας» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη και επί της ουσίας εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο που επισημαίνουν συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι η σεναριολογία αυτή, η οποία απορρέει από κυβερνητικούς κύκλους, έρχεται σε μία συγκυρία που το σύστημα Μαξίμου έχει μπει σε κύκλο ακραίας φθοράς από την τραγική διαχείριση της πανδημίας και την έκρηξη της ακρίβειας. Ως εκ τούτου, για την Κουμουνδούρου αποτελεί παραδοχή πως όχι μόνο την πρώτη αλλά και τη δεύτερη Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την περί του αντιθέτου μαξιμαλιστική ρητορική περί «αυτοδυναμίας» και την διαρκή επίκληση αμφίβολων δημοσκοπικών ευρημάτων.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκονται παροικούντες την Κουμουνδούρου είναι ότι τα σενάρια αυτά συμπίπτουν χρονικά και πολιτικά με τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης με επικεφαλής κάποιον τεχνοκράτη ή συγκυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, τα οποία το τελευταίο διάστημα καλλιεργούνται από συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα, φίλα προσκείμενα στο σύστημα Μητσοτάκη. Πέρα από τα πρόσωπα που ήδη έχουν αρχίσει να γράφονται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ως μοναδικό χαμένο τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ΝΔ θα αφόπλιζε οριστικά τον κ. Τσίπρα βάζοντάς τον στο μαντρί της συγκυβέρνησης, ενώ από την άλλη το ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη, το οποίο ακόμα περνά το μήνα του μέλιτος μιντιακά, θα είχε την ευκαιρία να αυξήσει τα ποσοστά του έχοντας ανοιχτό πεδίο μπροστά του.

Επί της ουσίας, στο στενό πυρήνα συνομιλητών του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο, πέρα από την ομολογία κατάρρευσης του κ. Μητσοτάκη και για μία ύστατη προσπάθεια εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην Πρωθυπουργού, σενάρια τα οποία ωστόσο απορρίπτονται στην Κουμουνδούρου έστω και ως… ανέκδοτα. Πέραν τούτου, υπενθυμίζουν με αφορμή την επίκληση της «σταθερότητας» από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, πως η χώρα με αυτοδύναμες κυβερνήσεις έφτασε στη χρεωκοπία και τα μνημόνια και με κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ – τη μακροβιότερη των τελευταίων 20 ετών – εξήλθε από αυτά.

Δεν είναι εξάλλου τυχαία η άμεση απάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο με αφορμή τις σκέψεις που διατυπώθηκαν από κάποιους για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με αφορμή την έκρηξη της πανδημίας και την πλήρη απώλεια ελέγχου της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά τις ειλικρινείς προθέσεις, θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεση «απόσυρση» του αιτήματος για εκλογές, όπερ και επεσήμανε εμφατικά ο πρώην Πρωθυπουργός, απορρίπτοντάς το κατηγορηματικά καθώς θα έστελνε εντελώς λάθος μήνυμα στην κοινή γνώμη.

«Κάθε πρόταση που σε άλλες περιόδους θα έδινε σήμα υπευθυνότητας, όπως και κάναμε στο παρελθόν, τώρα μπορεί να δώσει το μήνυμα πως το κόμμα είναι διαθέσιμο σε σενάρια συγκυβέρνησης» φέρεται να σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον ίδιον και σίγουρα ούτε το κόμμα.

Για αυτό το λόγο και όσο εισέρχεται στο καθοδικό σπιράλ φθοράς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τόσο πιο έντονα θα διατυπώνεται από το επιτελείο της αντιπολίτευσης το αίτημα για πολιτική αλλαγή ως μόνη λύση, προκειμένου οι εκλογές να ανοίξουν το δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση, κάτι που έχει ως απαραίτητο συστατικό τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook