Τι κρύβεται πίσω από τα φθηνά ρούχα; Μαθητές από τα Χανιά ερευνούν την σκοτεινή πλευρά της “γρήγορης μόδας” | Video

τι-κρύβεται-πίσω-από-τα-φθηνά-ρούχα-μαθ-2312292

Μια ξεχωριστή εμπειρία γνώσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τη λεγόμενη «γρήγορη μόδα» είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, μέσα από τη συμμετοχή τους στη δράση Young Eco Heroes, μια καινοτόμο πρωτοβουλία που φέρνει τους νέους πιο κοντά σε ζητήματα υπεύθυνης κατανάλωσης και βιώσιμης παραγωγής.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EURECA-PRO (European University on Responsible Consumption and Production), με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης ως εταίρου, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις προκλήσεις της σύγχρονης περιβαλλοντικής πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο της δράσης, μαθητές από τα Χανιά ταξίδεψαν στη Γερμανία, συμμετέχοντας σε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδύασε θεωρητική γνώση με βιωματική μάθηση. Μέσα από διαλέξεις, ομαδικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια, οι μαθητές ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας, ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η συμμετοχή τους σε διεθνή συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Mittweida, όπου παρουσίασαν τις ιδέες και τις εργασίες τους, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απόψεις με μαθητές από όλη την Ευρώπη. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε την εξωστρέφεια των μαθητών και τους έδωσε μια πρώτη «γεύση» από το διεθνές πανεπιστημιακό περιβάλλον.

Η ελληνική ομάδα εστίασε στη βιώσιμη μόδα, με βασικό θέμα τα βιώσιμα υφάσματα και τη μείωση της σπατάλης στον τομέα της ένδυσης (Sustainable Textiles – Reducing Fashion Waste). Μέσα από την έρευνα τους, οι μαθητές διερεύνησαν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της fast fashion, της μαζικής δηλαδή παραγωγής φθηνών ρούχων που συχνά καταλήγουν γρήγορα στα σκουπίδια.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του σχολείου, παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Αλίκη Στεργιάννη, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, αναφέρθηκε στους σκοπούς του προγράμματος Young Eco Heroes, το οποίο στόχο έχει να φέρει κοντά τα σχολεία, τους μαθητές και τα πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή.

Η Νεκταρία Λιγκουνάκη εκπαιδευτικος στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, μιλώντας για τις εντυπώσεις από την συμμετοχή στο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο EURECA-PRO, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα ενώ αναφέρθηκε στην παιδαγωγική πρακτική με την οποία τα παιδιά προσέγγισαν το πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά οι μαθητές μπήκαν στην διαδικασία να ψάξουν τι βρίσκεται πίσω από την γραμμή παραγωγής της βιομηχανίας ρούχων. ”Θελουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι πιο προσεκτικά τις επιλογές τους, από εδώ και στο εξής” σημείωσε.

Η Σοφία Ασπροκουτελάκη μαθήτρια του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, αναφερόμενη στην συμμετοχή της στο πρόγραμμα, επεσήμανε ότι υπήρξε διαφωτιστικό όσον αφορά την υπερκατανάλωση και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο. ”Μάθαμε ότι πολλά ρούχα δημιουργούνται σε υπανάπτυκτες χώρες ή στην Ασία όπου υπάρχουν φθηνά εργατικά χέρια, κάτι που μπορούμε να το μάθουμε εάν διαβάσουμε το ταμπελάκι μιας μπλούζας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μιράντα Τωμαδάκη μαθήτρια στο 1ο Πειραματικο Γυμνάσιο Χανίων ανέφερε ότι κέρδισε εμπειρίες και νέες γνώσεις για την βιωσιμότητα και την ”γρήγορη” μόδα, την μόδα δηλαδή ”όπου παράγει φθηνά ρούχα, τα οποία εύκολα καταστρέφονται για να παραχθούν άλλα” ενώ αναφέρθηκε στις κακές εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγονται.

Ο Δημήτρης Δαμιανός Πετρουλάκης μαθητής του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, αναφέρθηκε στην εμπειρία της ανταλλαγής γνώσεων με μαθητές από την Γερμανία, γνωρίζοντας έναν άλλο τρόπο μάθησης.  Όπως είπε, τέτοια προγράμματα βοηθούν τους νέους να καταλάβουν καλύτερα την σημασία προστασίας του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook