Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο στα Χανιά – Η πρόγνωση του Μανώλη Λέκκα

τι-καιρό-θα-κάνει-το-τριήμερο-στα-χανιά-1636254

Στους 23 βαθμούς η θερμοκρασία την Καθαρά Δευτέρα – Νοτιάδες την Κυριακή

Με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 22 βαθμούς Κελσίου θα γιορτάσουν οι Κρητικοί τα Κούλουμα ενώ ο καιρός θα είναι καλός καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου της Αποκριάς. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού του τριημέρου θα είναι οι ενισχυμένοι νοτιάδες που προβλέπονται για την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, οι οποίοι σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ.

Για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες στα Χανιά και την Κρήτη, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας. 

«Πρόκειται για υψηλές θερμοκρασίες που ξεφεύγουν από τα όρια της εποχής αλλά επιβεβαιώνουν την λαϊκή φράση «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει» και θα μυρίσει με υψηλές θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο από την Κυριακή και κυρίως την Δευτέρα αναμένεται να ξεπεράσει τους 22 βαθμούς».

Αφρικανική σκόνη μόνο στο μάτι 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα εμφανιστεί και αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα την Κυριακή, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού θα είναι «οπτικού χαρακτήρα» και οι συγκεντρώσεις στα κατώτερα στρώματα προβλέπονται σε μικρές ποσότητες και μέχρι στιγμής δεδομένα.

Νοτιάδες την Κυριακή, ενισχυμένοι σε Παλαιόχωρα και Ρέθυμνο

Οι νοτιάδες που προβλέπονται για την Κυριακή δεν θα επηρεάσουν τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο των Χανίων.  Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στην Παλαιόχωρα και το Ρέθυμνο:

«Την Κυριακή όπου είναι η κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και σε Ρέθυμνο και στα Χανιά(Παλαιόχωρα) θα υπάρχει ενίσχυση των ανέμων, κάτι που απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή. Οι νοτιάδες θα ξεκινήσουν το Σάββατο και θα κορυφωθούν την ώρα που θα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, γι’ αυτό τον λόγο επισημαίνουμε ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή, γιατί ο νοτιάς ενισχύεται σημαντικά στο νησί μας. Η αστική ζώνη των Χανίων δεν θα επηρεαστεί».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, σήμερα Παρασκευή, ο καιρός θα διατηρηθεί καλός, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως 5 μποφόρ ενώ πιο ήπιοι θα είναι στα ανατολικά και αναμένεται να εξασθενήσουν το βράδυ. Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να φτάσει μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος θα είναι ο καιρός και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου με ηλιοφάνεια, αραιές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα ενισχύονται σταδιακά, το πρωί θα πνέουν αρχικά από 2 και μέχρι το βράδυ θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Για την Κυριακή της Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου ο καιρός προβλέπεται πολύ καλός ωστόσο υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης νεφώσεων ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. 

«Με βάση τα προγνωστικά αυτό που θα κυριαρχεί την Κυριακή είναι η σταδιακή ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από 5 έως 7 μποφόρ. Αυτές είναι μέσες εντάσεις και μπορεί να τηρούνται σε μας στα δυτικά, ακόμα και για την Παλαιόχωρα. Οι μέγιστες εντάσεις το μεσημέρι θα ξεπερνούν και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές της να ξεπερνούν τους 21 – 22 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους».

Από το βράδυ της Κυριακής αναμένεται εξασθένηση των ανέμων.

Καθαρά Δευτέρα 

Με ηλιοφάνεια θα γιορτάσουν οι Κρητικοί τα Κούλουμα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που αναλύουν οι ειδικοί.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι εξασθενημένοι από 3 έως και 5 μποφόρ. Στα βόρεια των Χανίων, οι άνεμοι προβλέπεται να στραφούν σε βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει σε διάφορες περιοχές του νησιού τους 22-23 βαθμούς Κελσίου.

«Η σκόνη κορυφώνεται την Δευτέρα αλλά δεν είναι ενισχυτική για την κατώτερη ατμόσφαιρα».

Σχετικά με το πέταγμα του χαρταετού, αυτό θα γίνει με δυσκολία για όσους το δοκιμάσουν νωρίς το πρωί της Δευτέρας ενώ πιο εύκολο θα είναι από το μεσημέρι και μετά, σύμφωνα με τον Μανώλη Λέκκα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook