Τι ισχύει με την ακύρωση και την αλλαγή ραντεβού για εμβόλιο

τι-ισχύει-με-την-ακύρωση-και-την-αλλαγή-1156873

Ανοίγει την Παρασκευή (21/5), η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν το άνοιγμα για να αλλάξουν το εμβόλιο που έχουν κλείσει ή απλά να μπουν τώρα για να βρουν ραντεβού.

Καταρχήν είναι γνωστό ότι οι πολίτες που θέλουν να διαλέξουν εμβόλιο μπαίνουν σε μια μάχη αλλάζοντας Ταχυδρομικούς Κώδικες και ψάχνοντας μέχρι να πέσουν στο εμβόλιο που θέλουν.

Βέβαια μπορεί να μην βλέπουν πιο εμβόλιο θα κάνουν, αλλά το καταλαβαίνουν από το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης ή αν είναι απλά μια δόση.

Πάντως το τελευταίο φαντάζει δύσκολο, καθώς τα μονοδοσικά φεύγουν για τα νησιά.

Όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος: «Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 και 30-34 ετών. Αναμένεται η έναρξη για την ομάδα 20-29 μέσα στον Ιούνιο».

Πώς παρακάμτουν το σύστημα και κάνουν επιλογή εμβολίου οι πολίτες

Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση εμβολιασμού από επίσημα χείλη ακούγαμε ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής εμβολίου. Είναι γνωστό όμως ότι οι πολίτες θέλουν να διαλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν, αποφασίζοντας μόνοι τους με βάση όσα ακούν από τα media κυρίως.

Ορισμένοι μάλιστα ακύρωσαν το ραντεβού που είχαν κλείσει για να βρουν άλλο εμβόλιο όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Ακόμη δεν είναι βέβαιο αν απόψε θα φύγουν SMS με έτοιμα ραντεβού.

Ακόμη και να γίνει αυτοί πολλοί θα μπουν στην πλατφόρμα και θα αρχίσουν την αναζήτηση αλλάζοντας τον ΤΚ με την ελπίδα ότι θα βρουν αυτό που θέλουν.

Οι πολίτες καλό είναι να γνωρίζουν ότι:

  • Μπορούν να ψάχνουν μέσα στο σύστημα παίζοντας με τους ΤΚ όσες φορές θέλουν.
  • Όσοι έχουν κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό και θέλουν να τα αλλάξουν μπορεί να βρεθούν σε δυσάρεστς εκπλήξεις με το emvolio.gov.gr. Θα πρέπει να έχουν κάνει ακύρωση και αλλαγή 120 ώρες, δηλαδή 5 μέρες, πριν το ραντεβού. Αλλιώς το σύστημα θα τους μπλοκάρει για 15 μέρες.
  • Το εμβόλιο το καταλαβαίνουν από το διάστημα της δεύτερης δόσης. Αν είναι σε 3 εβδομάδες, 4 εβδομάδες, 10 εβδομάδες ή μόνο σε μία δόση.
  • Για παράδειγμα αν ένας πολίτης ηλικίας 42 ετών έχει κλεισμένο ραντεβού για την
  • Παρασκευή 21 Μαΐου και το ακυρώσει σήμερα 20 Μαΐου, δεν θα μπορεί να κλείσει ραντεβού για 15 μέρες. Θα έπρεπε να το έχει ακυρώσει από την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:

  • Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του.
  • Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.

Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook