Τι ισχύει με τη διπλή μάσκα: Πώς πρέπει να τη φοράμε, σε ποιες περιπτώσεις η μία είναι αρκετή

τι-ισχύει-με-τη-διπλή-μάσκα-πώς-πρέπει-1180964

Αντικείμενο συζήτησης είναι τις τελευταίες μέρες η χρήση της διπλής μάσκας στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Με 1.460 κρούσματα χθες (19.02), εκ των οποίων τα μισά καταγράφονται στην Αττική, ο γιατρός, ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης είπε τι ισχύει με τη διπλή μάσκα και πώς πρέπει να φοριέται.

«Η διπλή μάσκα είναι μια προσπάθεια να βελτιώσει το φόρεμα της μάσκας από τους πολλούς. Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και κυρίως στα πλάγια. Μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική το διορθώνει. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα», είπε μιλώντας στο MEGA.

«Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δε χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης.

«Ο κορονοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις»

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Ο καθηγητής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ.

«Στις ΗΠΑ την προηγούμενη περίοδο υπήρχε διχασμός στον πληθυσμό, λόγω και της στάσης της πολιτικής ηγεσίας. Τώρα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα. Το εμβόλιο και εδώ γίνεται περισσότερο αποδεκτό, και νομίζω ότι θα προσβλέπουμε στους επόμενους μήνες και σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Η Αμερική ήταν το πιο έτοιμο σύστημα να αντιμετωπίσει τέτοια πράγματα, αλλά λόγω ηγεσίας έμεινε πίσω. Αυτό αντανακλάται και στους σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς που έχουμε εδώ. Τώρα, με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα».

«Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, η πιο σκοτεινή περίοδος της νύχτας πριν την αυγή. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και θα κάνει αρκετούς μήνες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κορονοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο ιός θα γίνει ενδημικός σαν τη γρίπη, θα έχουμε να τον αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Για τη μέθοδο του ακορντεόν ο κ. Παυλάκης δεν φάνηκε να την υποστηρίζει.

«Για το ακορντεόν, που είναι της μόδας, θέλω να πω ότι τα συχνά άνοιξε – κλείσε, κουράζουν τον κόσμο, μπερδεύουν και ο κόσμος μπορεί να μην ακολουθήσει. Καλύτερα να ανοίξετε τον Απρίλιο, σε καλύτερες συνθήκες. Αν ανοίξει η Ελλάδα χωρίς να πέσουν τα κρούσματα, χωρίς να αδειάσουν οι ΜΕΘ, σε 2-3 βδομάδες θα πρέπει να ξανακλείσει».

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook