Τι γίνεται με τα εμβόλια – Ποια, που, πότε – Όλες οι εξηγήσεις

τι-γίνεται-με-τα-εμβόλια-ποια-που-πότ-1130838

Ο Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook παρουσιάζει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της πορείας των εμβολίων που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό και εξηγεί ποια από αυτά είναι στην τελική ευθεία και τι πρέπει να αναμένουμε.

Όπως σημειώνει επί του παρόντος 54 εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και 13 από αυτά βρίσκονται στη φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών. Στην ανάρτηση που ακολουθεί εξηγεί πως χωρίζονται περαιτέρω τα εμβόλια ανάλογα με τον σχεδιασμός τους.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Όλα τα Covid-19 εμβόλια που αναπτύσσονται, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να επιτεθεί συγκεκριμένα στον ιό SARS-CoV-2, εάν ο ιός καταφέρει να μπει στο σώμα μας. Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός των εμβολίων στοχεύει στο να παράγουμε συγκεκριμένα αντισώματα (αλλά και κυτταρική μνήμη) έναντι χαρακτηριστικών δομών του ιού, όπως η επιφανειακή ακίδα που επιτρέπει στον ιό να προσκολλάται και τελικά να εισέρχεται και να μολύνει τα κύτταρα.

Επί του παρόντος 54 εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και 13 από αυτά βρίσκονται στη φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών. Τα εμβόλια χωρίζονται περαιτέρω, ανάλογα με το σχεδιασμό τους σε επιμέρους κατηγορίες. Για να αντιμετωπιστεί, κυριολεκτικά με κάθε δυνατό τρόπο η πανδημία, αναπτύσσονται και δοκιμάζονται καινοτόμα εμβόλια (όπως τα πρωτεϊνικά εμβόλια και εμβόλια που θα χρησιμοποιούν ως βιοτεχνολογική πλατφόρμα DNA ή RNA), εμβόλια ιικού φορέα και εμβόλια κλασικού τύπου (όπως εμβόλια αδρανοποιημένου ή εξασθενημένου ιού).Τα πρωτεϊνικά εμβόλια μεταφέρουν δομικά μόρια ή θραύσματα δομικών μορίων του κορωνοϊού. Σε αυτή την κατηγορία προπορεύονται τα εμβόλια των:

• Novarax (USA) σε ΦIII (αναμενόμενα αποτελέσματα τέλη 2020)

• Medicago (Canada) σε ΦII/III

• Anhui Zhifei Longcom (China) σε ΦIII

• University of Queensland-CSL (Australia) – το Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIIB/III (αναμενόμενα αποτελέσματα Μάρτιο του 2021)

• Sanofi/ GSK σε ΦI/II – Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIII (αναμενόμενα αποτελέσματα στα μέσα του 2021)

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν DNA ή RNA (αγγελιοφόρο ή αυτοδιπλασιαζόμενο) εμπεριέχουν τη γενετική πληροφορία ενός δομικού μορίου του ιού. Όπως και στις άλλες κατηγορίες των εμβολίων, η πληροφορία που δίνεται στα κύτταρα θα ξεκινήσει κυτταρικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην παραγωγή του δομικού μορίου του ιού έναντι του οποίου θα παράγουμε αντισώματα.

Η Pfizer ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα από την φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που δείχνουν αποτελεσματικότητα 95%. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Φάση ΙΙΙ των δοκιμών του εμβολίου της Moderna επίσης δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%. Σε αυτή την κατηγορία σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές, εκτός από τα εμβόλια των Pfizer /BioNTech και Moderna/ NIH, βρίσκονται και τα εμβόλια των εταιρειών

• Zydus Cadila (India) σε ΦΙΙ, το Δεκέμβριο ξεκινάει ΦIII και αναμένουμε τελικά αποτελέσματα Μάρτιο-Απρίλιο 2021

Πηγή: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook