Τι είπε ο σεισμολόγος Φίλιππος Βαλλιανάτος για τους σεισμούς στα Χανιά το τελευταίο 48ωρο

τι-είπε-ο-σεισμολόγος-φίλιππος-βαλλια-965227

Για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Χανίων τα τελευταία 24ωρα και τον μεταμεσονύχτιο σεισμό (Δείτε ΕΔΩ) μίλησε στον SUPER FM ο κύριος Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής της Έδρας UNESCO για τη Φυσική του Εσωτερικού της Γης και τη Μείωση των Γεωκαταστροφών του Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Όπως σχολίασε, είναι προφανής και κατανοητή η ανησυχία του κόσμου. Έτσι όπως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία δείχνει να αποκτά τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς: «Έχουμε κάποια δραστηριότητα, ασθενείς έως μέτριους σεισμούς, κάποιον που είναι το αποκορύφωμα και εξελίσσεται μέχρι να σβήσει. Δεν ξέρουμε όμως πότε θα γίνει αυτό, βρισκόμαστε στην εξέλιξη του φαινομένου.»

«Το 6.1 είναι μια ξεχωριστή σεισμική ακολουθία, έδωσε τους μετασεισμούς της τάξης των 4 βαθμών, αποκτά τα χαρακτηριστικά σμήνους και παρακολουθούμε την εξέλιξή της. Είναι δύο τελείως διαφορετικές ζώνες και βάθη, δεν υπάρχει καμία σχέση του ενός με το άλλο», ξεκαθάρισε ο σεισμολόγος, συμπληρώνοντας οτι στα νότια μπορεί να φτάσει και σε μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού, όμως δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση:

«Η σεισμική διέγερση ακολουθεί τον κύκλο της. Εμείς μπορούμε να είμαστε γνώστες για το επόμενο μικρό βήμα μετά από μία σεισμική δόνηση. Ωστόσο, τα φαινόμενα είναι έντονα μη γραμμικά, «χαοτικά» όπως θα έλεγε ο λαός.

Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες αυτό το κορύφωμα κι έπειτα θα σβήσει όπως ήρθε. Ασχολούμαστε με τους μετασεισμούς των μετασεισμών μέχρι αυτοί να είναι τόσο μικροί που να μην μπορούν να γεννήσουν άλλους.»

Ακούστε τι είπε ο κ. Βαλλιανάτος στον Δημήτρη Παππά:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook