Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που «χτυπά» παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

τι-είναι-το-σύνδρομο-mis-c-που-χτυπά-παιδ-1354191

Το σύνδρομο MIS-C είναι πιθανό να εμφανιστεί στα παιδιά που νόσησαν από κορονοϊό, όπως προειδοποίησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δεν υπάρχει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Αυτό γίνεται εφόσον υπάρχει πρόβλημα ανοσοκαταστολής ή χρόνιου προβλήματος υγείας.

Για τα παιδιά που νοσούν χωρίς ή με λίγα συμπτώματα που έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, συστήνεται η χορήγησης μίας δόσης εμβολίου έπειτα από τρεις μήνες, ενώ εάν έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ήδη, τότε δεν απαιτείται να εμβολιαστούν εκ νέου, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, μελέτες του CDC έχουν δείξει ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών που νοσούν με κορονοϊό έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και ένα ακόμη σπάνιο σύνδρομο με την ονομασία MIS-C.

«Έχει επισημανθεί ο σπάνιος αλλά υπαρκτός κίνδυνος για παιδιά και εφήβους της πολυσυστηματικής και φλεγμονώδους νόσου MIS-C, μιας οντότητας που εμφανίζεται 2 – 6 εβδομάδες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με μελέτη που προέρχεται από το CDC δείχνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C. Η μελέτη έγινε στις ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 102 ασθενείς από 20 πολιτείες. Τα άτομα είχαν μέση ηλικία 14 έτη και από αυτούς μόνο το 5% ήταν εμβολιασμένο. Ανάλογα είναι τα ευρήματα από μελέτη στη Γαλλία και συγκέντρωσε παιδιά και εφήβους από 41 ΜΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε, μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες και αφορά σε παιδιά 5-11 ετών που εμβολιάστηκαν με τη χαμηλή δοσολογία 10 μικρογραμμαρίων αποδεικνύει την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι μελέτη του CDC δείχνει αυξημένο αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 μέρες μετά τη νόσηση από κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη και δρομολογεί τη διάγνωση νέων περιπτώσεων.

Τα συμπτώματα

Το MIS-C μπορεί να είναι σοβαρό, ακόμη και θανατηφόρο, αλλά τα περισσότερα παιδιά που διαγνώστηκαν με αυτήν την πάθηση έχουν βελτιωθεί με την ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα, πέρα από τον συνεχή πυρετό περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο στομάχι
  • Κόκκινα μάτια
  • Διάρροια
  • Ζάλη ή σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης
  • Εξανθήματα
  • Εμετό

Δεν θα έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων για να διαπιστώσουν τη φλεγμονή ή άλλα σημάδια ασθένειας, όπως:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Υπερηχογράφημα καρδιάς
  • Υπερηχογράφημα κοιλίας

Τα περισσότερα παιδιά που νοσούν με MIS-C θα χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να νοσηλευτούν μέχρι και σε ΜΕΘ.

Τι θα ισχύσει με παιδιάτρους και εμβολιασμό παιδιών

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών σε όλη τη χώρα, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζει περιορισμένο αριθμό, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000 παιδιά. Ο κ. Θεμιστοκλέους, απηύθυνε για άλλη μια φορά κάλεσμα στους ιδιώτες παιδιάτρους να συμβάλουν στον εμβολιασμό των παιδιών. Ανακοίνωσε ότι όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.

Αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία να εμβολιαστούν είναι η 16η Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων. Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, περισσότεροι από 150.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί, και αν συνυπολογισθούν οι αιτήσεις για κατ΄ οίκον εμβολιασμό, το ποσοστό των άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην απαλλαγή από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για λόγους υγείας, και εξήγησε ότι ο θεράπων ιατρός εάν κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς του σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε ΥΠΕ, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη και επισυνάπτοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις. Οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας για μη εμβολιασμό», είπε, σημειώνοντας ότι, «ακόμα και αν υπάρχει αντένδειξη σε ένα είδος εμβολίου μπορεί να εμβολιαστεί με άλλο είδος».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, ξεπεράστηκαν σήμερα οι 18.100.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.540.000 πολίτες, δηλαδή το 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.150.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,7% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,7% και 80% αντίστοιχα.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook