Tι είναι το shelf cloud που «κατάπιε» την Αττική πριν την καταιγίδα – Εντυπωσιακές εικόνες

tι-είναι-το-shelf-cloud-που-κατάπιε-την-αττική-π-932475

Το φαινόμενο που αποκαλείται shelf cloud παρατηρήθηκε πάνω από τον ουρανό της Αττικής λίγο πριν ξεσπάσει η σφοδρή καταιγίδα. Οι εικόνες που αποτυπώνουν το φαινόμενο και την απότομη αλλαγή του καιρού είναι εντυπωσιακές: Ένα τεράστιο σύννεφο, κατέγραψαν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη στιγμή που «καταπίνει» την Αττική, προτού ξεκινήσει η μεγάλη καταιγίδα στο λεκανοπέδιο.

Μάλιστα, οι εικόνες που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece στο Facebook από το πέρασμα της καταιγίδας πάνω από την Αττική είναι εκπληκτικές, με τα σύννεφα να φαίνονται απειλητικά, σαν να θέλουν να «ρουφήξουν» τον νομό.

Πρόκειται για ένα shelf cloud –χαμηλό νέφος- γκριζωπής απόχρωσης τμήματα του οποίου δίνουν την αίσθηση της «πτώσης» προς το έδαφος. Όπως είπε στο protothema.gr ο μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος «πρόκειται για νέφος στη βάση της καταιγίδας που προκαλείται από την κυκλοφορία του αέρα στην καταιγίδα.

Είναι γνωστό φαινόμενο που συνδέεται με τις καταιγίδες- δεν το συναντάμε, δηλαδή για παράδειγμα στις «ποτιστικές βροχές» και πολλές φορές έχει καταγραφεί στην Ελλάδα».

Οπως λέει, έχει σημασία σε ποια πλευρά του νέφους θα βρεθεί κανείς για να μπορέσει να καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες, όπως συνέβη σήμερα. Σύμφωνα νέο κύμα αναμένεται από τη νύχτα και αύριο. Θα ακολουθήσει ανάπαυλα το σαββατοκύριακο και από τη Δευτέρα αναμένονται βροχές.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατάτη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.

7.000 κεραυνοί στην ελληνική επικράτεια την Πέμπτη

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης, αν και τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία, δεν έδιναν την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν κυρίως τη Δυτική Ελλάδα και δευτερευόντως τη Μακεδονία και τα υπόλοιπα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατέγραψε περί τους 7.000 κεραυνούς πάνω από την ελληνική επικράτεια, με 2.300 από αυτούς να εντοπίζονται πάνω από την ξηρά.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική τους κατανομή

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook