Τι είναι το doomscrolling; Πώς καταπονεί την ψυχική μας υγεία και πώς να το σταματήσουμε

τι-είναι-το-doomscrolling-πώς-καταπονεί-την-ψυχικ-1400229

Μας επηρεάζει, χωρίς καν να το πάρουμε είδηση. Είναι η τοξική συνήθεια που ήρθε η ώρα να κόψουμε

Πανδημία, πόλεμος, κλιματική αλλαγή, οικονομική κρίση – το 2022 σίγουρα δεν είναι μία εύκολη χρονιά. Περνάμε ατέλειωτες ώρες στις οθόνες μας, διαβάζοντας άσχημα νέα και, αντί να σταματάμε, συνήθως μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στη λαγουδότρυπα. Αυτό έχει oρισμό και όνομα – είναι «η αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων», λέγεται doomscrolling, ο εγκέφαλός μας το λατρεύει και έχει τεράστια επίδραση στην ψυχολογία μας.

Το doomscrolling μας επηρεάζει χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μας προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, εξάντληση από όλα τα τραγικά γεγονότα γύρω μας. Αισθανόμαστε ανήμποροι να ελέγξουμε τις καταστάσεις και καταλήγουμε όλο και πιο δυστυχισμένοι, κάθε μέρα που περνά.

Τι μας συμβαίνει;

Τα επίπεδα της σεροτονίνης, την οποία πολλοί γνωρίζουμε ως ορμόνη της ευτυχίας, πέφτουν σημαντικά και αυξάνεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Αποκτούμε υπερβολική ενσυναίσθηση και αφήνουμε κάθε άσχημο που συμβαίνει στον κόσμο να επηρεάσει την ευεξία μας, οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας και βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Κι όσο περισσότερο μένουμε σε αυτήν την κατάσταση, τόσο τη συνηθίζουμε και βρισκόμαστε κολλημένοι σε αδιέξοδο.

Πώς σταματάμε;

Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι η συνήθειά μας είναι, στην πραγματικότητα, βλαβερή για την ψυχική μας υγεία και η επιθυμία μας να ενημερωνόμαστε για όλες τις εξελίξεις, καταλήγει τοξική.

Όταν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει, δεν έχουμε παρά να βάλουμε όρια στον εαυτό μας. Ίσως μας επιτρέψουμε να διαβάζουμε ειδήσεις για 15 μόνο λεπτά την ημέρα, ή να επικεντρωνόμαστε στα θετικά νέα. Ψυχολόγοι προτείνουν να διαβάζουμε έστω τρεις χαρμόσυνες ειδήσεις, να τις σημειώνουμε σε ένα χαρτί και να τις κοιτάμε κάθε φορά που νιώθουμε να χανόμαστε.

Μία ακόμη καλή ιδέα, είναι να γίνουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων που τόσο μας βαραίνουν – να συμμετάσχουμε ως εθελοντές σε οργανισμούς που συγκεντρώνουν τρόφιμα για Ουκρανούς πρόσφυγες, για παράδειγμα. Κι αν τίποτα δε λειτουργεί, οι ειδικοί ψυχικής υγείας θα χαρούν να μας βοηθήσουν. Όταν η ενημέρωση γίνεται εμμονή και η θλίψη, κανονικότητα, είναι απαραίτητο να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook