Τι είναι το διαζύγιο ύπνου… Και μήπως χρειάζεσαι ένα;

τι-είναι-το-διαζύγιο-ύπνου-και-μήπως-870933

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν αντέχεις να κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό σου. Μπορεί να είναι λιγότερο ρομαντικό από ό, τι θα περίμενε κανείς: ροχαλητό, περιστροφή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάγνωση με το φως … το οποίο έχει κάνει πολλά ζευγάρια να σκέφτονται να πάρουν το λεγόμενο “διαζύγιο ύπνου”.

Μην ανησυχείς – ακούγεται πιο δραματικό από ό, τι είναι. Ένα διαζύγιο ύπνου σημαίνει να κοιμάσαι σε ξεχωριστό κρεβάτι από το σύντροφό σου. Επομένως, αν ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι δεν αντέχεται και υπερβαίνει την ανάγκη σου να κοιμηθείς, ίσως είναι καιρός να κάνεις κάποιες αλλαγές.

Δεν θα είσαι η μόνη: Πάνω από το 30% των ανθρώπων λένε ότι είναι έτοιμοι να υποβάλουν “αίτηση διαζυγίου ύπνου” στα σπίτια τους, σύμφωνα με μια έρευνα.

Γιατί να σκεφτείς το διαζύγιο ύπνου;

Φυσικά, γιατί θα κοιμάσαι καλύτερα. «Είναι λογικό να κουράζεσαι κάθε φορά που ο ύπνος του συντρόφου σου συνοδεύεται είτε με ροχαλητό, με ωράρια διαφορετικά από τα δικά σου, είτε με ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Chris Winter, MD, νευρολόγος που διευθύνει μια κλινική ιατρικής ύπνου στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

Κι αυτό γιατί ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Ο καλός ύπνος συνδέεται με πιο υγιεινές επιλογές φαγητού, καλύτερη απόδοση προπόνησης, αποτελεσματικότερη εργασία και πολλά άλλα.

«Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση σας», λέει ο Δρ Winter. «Οι άνθρωποι είναι πιο ευερέθιστοι, λιγότερο ικανοί να διαβάσουν τα συναισθήματα, πιο παρορμητικοί και πιο επιρρεπείς σε κατάθλιψη, αν δεν κοιμούνται επαρκώς». Ναι, αξίζει να κάνουμε τον ύπνο ένα σημαντικό prio … για την υγεία της σχέσης σου και τη δική σου.

Μπορείς ακόμη και να το κοιμάστε μαζί μέρα παρά μέρα. Ο Δρ Winter λέει ότι θα ήταν ωφέλιμο να κοιμάστε ξεχωριστά, ας πούμε, το βράδυ πριν από ένα meeting για να δεις αν θα σε ωφελήσει.

Εντάξει, αλλά ένα διαζύγιο ύπνου δεν είναι κακό για τη σχέση μου;

Ο Δρ Winter δηλώνει ότι «το να κοιμάσαι είναι μια προσωπική επιλογή, αλλά πιστεύω επίσης ότι δύο άνθρωποι μπορούν να αγαπήσουν ο ένας τον άλλον ακόμα κι να μην βρίσκονται στην ίδια κρεβατοκάμαρα», λέει.

Η θεραπεύτρια Sherry Amatenstein λέει ότι είναι συνηθισμένο ένα άτομο να αναστατωθεί όταν το άλλο θέλει να κοιμηθεί σε ξεχωριστό χώρο, αλλά σε ενθαρρύνει να εξηγήσεις ότι η επιθυμία σου να κοιμηθείς δεν έχει καμία σχέση με τα συναισθήματά για τον σύντροφό σου. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να μην το πάρεις προσωπικά αν ο δικός σου σύντροφος είναι αυτός που το αναφέρει. Να γνωρίζεις ότι το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου διαπίστωσε ότι το 38% των ανθρώπων δήλωσαν ότι η σχέση τους επηρεάστηκε από τη διαταραχή ύπνου του συντρόφου τους, οπότε και πάλι, αυτό θα μπορούσε να είναι μια υγιής επιλογή σε πολλαπλά επίπεδα.

Και όπως σημειώνει ο Amatenstein «είναι ωραίο να έχεις λίγο χώρο και χρόνο στον εαυτό σου».

Λοιπόν, ποια είναι τα επόμενα βήματα μου, αν θέλω να το δοκιμάσω;

Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια ενός δεύτερου υπνοδωματίου. «Η ύπαρξη ξεχωριστών υπνοδωματίων, δίνει στο σύντροφο σου την ευκαιρία να ρυθμίσει την κρεβατοκάμαρά του σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του, όπως το στρώμα, ο φωτισμός και η θερμοκρασία», λέει ο Δρ Winter, αναφερόμενος στους παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα καλό ύπνο.

Αν δεν έχεις ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, ένας από τους δύο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να κοιμηθεί προσωρινά στον καναπέ. Με την κατανόηση ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να προγραμματίσεις το σεξ κάπως νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αλλά τώρα θα έχεις την απαιτούμενη ενέργεια, έτσι;

Πηγή: marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook