Τι είναι η παραλλαγή Δέλτα και πώς αλλάζει την πορεία της πανδημίας ανά τον κόσμο

τι-είναι-η-παραλλαγή-δέλτα-και-πώς-αλλά-1242362

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει το 90% των νέων λοιμώξεων από κορονοϊό. Στις ΗΠΑ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι η παραλλαγή αυτή θα επικρατήσει πιθανότατα τους επόμενους μήνες.

Η παραλλαγή Δέλτα καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020. Είναι μία από τις τρεις γενεαλογικές γραμμές της παραλλαγής B.1.617 και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 είχε ανιχνευθεί σε περίπου 80 χώρες.

Ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς η παραλλαγή αυτή είναι πιο μολυσματική από άλλες, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι έχει ξεπεράσει δραματικά την παραλλαγή Άλφα (γνωστή και ως βρετανική παραλλαγή).

Νωρίτερα φέτος, καθώς η βρετανική παραλλαγή εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι ήταν από 40 έως 70 τοις εκατό πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν τώρα ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι τουλάχιστον 40% πιο μεταδοτική από την Άλφα.

Είναι πιο θανατηφόρα;

«Τα πρώτα στοιχεία από την Αγγλία και τη Σκωτία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας σε σύγκριση με τις λοιμώξεις της Άλφα», αναφέρει η Δημόσια Αρχή Υγείας της χώρας. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Σε ορισμένες περιοχές, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο δείχνουν πρώιμα σημάδια αύξησης, αλλά η εθνική τάση δεν είναι σαφής».

Η έξαρση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται κυρίως σε νέους και ανεμβολίαστους ανθρώπους. Τα περισσότερα πρόσφατα κρούσματα είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, μια ηλικιακή ομάδα που έχει ήδη λιγότερες πιθανότητες να υποφέρει από σοβαρή COVID-19.

«Παρόλο που τα κρούσματα παρατηρούνται σε νεότερα άτομα τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα στην COVID-19, εάν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, τότε θα προσβληθούν και οι πιο ηλικιωμένοι, ή τα πιο ευάλωτα άτομα, καθώς ούτε τα εμβόλια είναι 100% αποτελεσματικά ούτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως όλοι», επισημαίνει ο Στίβεν Ράιλι από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου. «Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους και κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το υγειονομικό σύστημα, γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιαστούν οι άνθρωποι και να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες».

Συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Οι πρώτες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα σημερινά εμβόλια κατά της COVID-19 εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και κατά της παραλλαγής Δέλτα. Επίσης, ο εμβολιασμός και με τις δυο δόσεις είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση αποτελεσματικής προστασίας έναντι αυτής της νέας παραλλαγής.

Μια μελέτη της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 96% αποτελεσματικό έναντι της νοσηλείας από την παραλλαγή Δέλτα και μια μελέτη από τη Σκωτία διαπίστωσε ότι το ίδιο εμβόλιο ήταν 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από αυτή την παραλλαγή. Πρόκειται για μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη SARS-CoV-2.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά;

Ο Τιμ Σπέκτορ, ερευνητής από το King’s College του Λονδίνου που διεξάγει μια μελέτη με την ονομασία Zoe COVID Symptom study, δήλωσε πρόσφατα ότι η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να εμφανίζεται με ένα ελαφρώς διαφορετικό σύνολο συμπτωμάτων. Τα πιο συχνά είναι ο πονοκέφαλος και η καταρροή.

«Η COVID-19 συμπεριφέρεται διαφορετικά τώρα. Μοιάζει περισσότερο με βαρύ κρυολόγημα σε αυτόν τον νεότερο πληθυσμό», εξηγεί ο Σπέκτορ. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι έχουν απλώς κάποιο εποχικό κρυολόγημα και να εξακολουθούν να πηγαίνουν σε πάρτι και να το μεταδίδουν σε άλλους».

«Αλλάζει εντελώς το παιχνίδι»

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να καταλάβουμε τι αντίκτυπο θα έχει τελικά η παραλλαγή Δέλτα στις νοσηλείες και τους θανάτους, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό το στέλεχος θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία ολόκληρης της πανδημίας. Ο Τόνι Μπλέικλι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, επισημαίνει ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως για να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή Δέλτα.

Περίπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη κάνει μία δόση εμβολίου, αλλά κάτω από το 50% έχει κάνει και τις δύο. Στις ΗΠΑ, το 45% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, αλλά τα ποσοστά διαφέρουν δραματικά από πολιτεία σε πολιτεία. Αυτή η διαφορετική κάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εάν η παραλλαγή Δέλτα συνεχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

«Αλλάζει εντελώς το παιχνίδι», λέει ο Μπλέικλι. «Ο εμβολιασμός γίνεται όλο και πιο απαραίτητος, όχι μόνο για την προστασία των ανθρώπων από τη θνησιμότητα ή τη σοβαρή νόσηση, αλλά και για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης και να περιοριστεί η εξάπλωση των λοιμώξεων».

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ζόι Χάιντ, επιδημιολόγος από την Αυστραλία αναφέρεται στην πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα σε ένα σχολείο του Ισραήλ. Υποστηρίζει ότι απαιτείται περισσότερη προσοχή στα μέτρα που αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα, ενώ τονίζει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι αναγκαίος για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της Δέλτα.

«Η παραλλαγή Δέλτα έχει αλλάξει ριζικά τη φύση της πανδημίας», λέει η Χάιντ. 

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook