Τι είναι αυτό το πλαστικό «κουμπί» στις ζώνες ασφαλείας; Ποια είναι η άγνωστη λειτουργία του

τι-είναι-αυτό-το-πλαστικό-κουμπί-στι-1584658

Αν και η χρήση της ζώνης ασφαλείας αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς, ελάχιστοι γνωρίζουν ποια είναι η λειτουργία ενός πλαστικού κουμπιού.

Αποτελεί το απλούστερο και την ίδια στιγμή το αποτελεσματικότερο σύστημα παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου, καθώς χωρίς αυτό οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός, όσο προηγμένος κι αν είναι αυτός, καθίσταται επί της ουσίας άχρηστος.

Ο λόγος για τις κοινές και γνωστές σε όλους ζώνες ασφαλείας, οι οποίες οφείλουν να εξοπλίζουν όλα τα αυτοκίνητα καθώς αποτελούν εκείνον τον πολύτιμο κρίκο που συνδέει οδηγό και επιβάτες με τη ζωή.

Η ανακάλυψη της ζώνης ασφαλείας ανήκει στον Βρετανό μηχανικό, George Cayley και η χρήση της ξεκίνησε στα τέλη του 19 αιώνα από τα ανεμόπτερα εκείνης της εποχής.

Ωστόσο η πρώτη σχετική ευρεσιτεχνία κατοχυρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1885 από τον Edward J. Claghome, ο οποίος βρήκε αυτόν τον τρόπο ώστε οι επιβάτες ενός ταξί να παραμένουν στη θέση τους.

Η επανάσταση για τις ζώνες ασφαλείας ήρθε το 1958, όταν ο Σουηδός Nils Bohlin ανακάλυψε τις ζώνες τριών σημείων τις οποίες και ενσωμάτωσε στις προτάσεις της Volvo.

Χάρη στις ζώνες τριών σημείων υπολογίζεται ότι έχουν σωθεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια ζωές σε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Μολονότι, βέβαια, η ζώνη ασφαλείας είναι ένα «αντικείμενο» με το οποίο όλοι μας ερχόμαστε καθημερινώς σε επαφή, οι περισσότεροι ίσως να μην γνωρίζουν κάποιες βασικές αρχές λειτουργίας της και τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν τα επιμέρους τμήματά τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλαστικού κουμπιού το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε κάθε ζώνη ασφαλείας χωρίς ωστόσο να γνωρίζει σχεδόν κανείς τι είναι αυτό που το κάνει τόσο απαραίτητο.

Αν και το πλαστικό τμήμα παραπέμπει σε κουμπί, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα στοπ, το οποίο ουσιαστικά αποτρέπει από την πόρπη της ζώνης να υπακούσει στο νόμο της βαρύτητας και να βρεθεί στο πάτωμα του αυτοκινήτου καθιστώντας την… ανάσυρση και τη χρήση της πολύ πιο δύσκολη.

Επί της ουσίας, το γεγονός ότι κάθε ημέρα με μια απλή κίνηση του χεριού μπορείτε να τοποθετήσετε τη ζώνη ασφαλείας το οφείλετε σε αυτό το υπεράνω κάθε υποψίας κομμάτι πλαστικού.

carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook