Τι είδους τεστ θα διατίθενται στα φαρμακεία – Πότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει η διάθεσή τους

τι-είδους-τεστ-θα-διατίθενται-στα-φαρμ-1161859

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί δωρεάν διάθεσης τεστ στον γενικό πλήθυσμό από τα φαρμακεία. Ο κ. Κατσαράκης δήλωσε ότι θα πρόκειται για rapid test, πιθανόν της ίδιας μορφής με αυτό που χρησιμοποιείται από τον ΕΟΔΥ στους ελέγχους, χωρίς όμως να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση:

«Αυτά τα τεστ θα είναι για ιδιωτική χρήση και το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αυτά που κάνει και ο ΕΟΔΥ, με το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα που παίρνουν με μπατονέτα. Είναι μια διαδικασία που και οι φαρμακοποιοί μπορούν να καθοδηγήσουν τους πολίτες να την κάνουν. Κυκλοφορούν σε άλλες χώρες και τεστ σιέλου που χρησιμοποιούν το σάλιο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα ποια τεστ θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα.»

Ο κ. Κατσράκης είπε ακόμα ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν οι οργανωτικές και νομικές λεπτομέρειες και τότε η διαδικασία θα μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα:

«Εκκρεμεί μέσα στο Σ/Κ συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας για να δούμε πώς θα γίνει η παραλαβή αυτών των τεστ και πώς θα χρεώνονται στον ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων, και τελη Μαρτίου μπορούν να είναι όλα έτοιμα. Επίσης, μέχρι τώρα τα φαρμακεία είχαν τεστ, αλλά υπάρχει διάταξη που απαγορεύει τη διάθεσή τους σε φυσικά πρόσωπα. Τα διακινούσαμε προς γιατρούς ή οργανισμούς. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει προφανώς.»

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα. Όσο για τον αριθμό των 10 εκατομμυρίων τεστ που αναφέρθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών έδειξε επιφύλαξη:

«Συνολικά τα τεστ που θα διενεργούνται, μπορούν να φτάσουν σε ένα πολύ υψηλό νούμερο. Τα 10 εκατομμύρια πιθανολογώ ότι αντανακλούν την ποσότητα που έχει παραγγελθεί για να διατεθεί. Μαζί με τα τεστ που θα διενεργούνται από διάφορους φορείς, ίσως να φτάσουμε στο μισό από αυτόν τον αριθμό ανά μήνα.»

Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι έχει γνώση του θέματος και πως αναμένει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook