«Τη διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο» ζήτησε ο Μπάιντεν από Ερντογάν

Τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία» συζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίηθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή που παρέχεται στην Ουκρανία προκειμένου να είναι σε θέση να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Τέλος, ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών των δύο χωρών.

Πιο κοντά στα F-16 ο Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ανάβουν το «πράσινο φως» για την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία (δείτε ΕΔΩ). Θυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν το αίτημα για αγορά 40 νέων Lockheed Martin F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση περίπου 80 από τα υπάρχοντα αεροσκάφη της.

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος του Habertürk TV, Sena Alka, έγραψε στο Twitter, επικαλούμενη τουρκικές πηγές, ότι ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Ερντογάν: «Θα εργαστώ για να επιλύσω το πρόβλημα των F-16 αμέσως μόλις μετάβω στην Ουάσιγκτον. Θα εργαστώ σκληρά για να εγκριθεί [το αίτημα της Τουρκίας] από το Κογκρέσο».

 

 ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ