Τι δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ «δεύτερο χέρι»

τι-δεν-πρέπει-να-παίρνετε-ποτέ-δεύτερ-821327

Η αγορά μεταχειρισμένων πραγμάτων (second hand) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις μέρες μας καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν από άλλους για λόγους ασφάλειας και υγείας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά

Κράνη ποδηλάτων

Εάν σας αρέσει η ποδηλασία μην μπείτε στον κόπο να πάρετε μεταχειρισμένο κράνος. «Ένα μεταχειρισμένο κράνος μπορεί να είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να μην πληροί τους νέους κανονισμούς ασφάλειας ή να έχει αποσυρθεί από την αγορά και να μην το γνωρίζουμε. Η χρήση που του έχει γίνει, επίσης, στο παρελθόν μπορεί να έχει φθείρει κάποια μέρη όπως τα λουριά ή τα κουμπώματα. Σε περίπτωση δε που το κράνος έχει πέσει κάτω ή έχει χτυπήσει σε σκληρή επιφάνεια, ακόμη κι εάν δεν υπάρχει κάποια εμφανής ζημιά, τα σημεία εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για να δέχονται τους κραδασμούς μπορεί να έχουν αδυνατίσει και να αποβεί μοιραίο στο επόμενο ατύχημα.

Μη αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής

Τα μη αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής κάθε είδους μπορεί να είναι τοξικά. Η επένδυση επίσης σε κάποια παλαιότερα αντικολλητικά σκεύη μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Ορισμένα από τα παλαιότερα υλικά είναι τα ίδια τοξικά και κάποια άλλα ξεφλουδίζουν αφήνοντας κατάλοιπα στο φαγητό. Τα τεφλόν συγκεκριμένα εκλύουν αέρια τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Καμιά φορά το λάδι και άλλα υλικά επάλειψης μπορεί να κάνουν ένα τηγάνι να μοιάζει πιο καινούργιο από ότι είναι και εάν δεν είστε έμπειροι μπορεί να μην μπορέσετε να το διακρίνετε.

Παπούτσια

Το να προσπαθείτε να γλυτώσετε χρήματα αγοράζοντας ή παίρνοντας μεταχειρισμένα παπούτσια ίσως δεν αξίζει τον κόπο. Κανείς δεν ξέρει πόσο φορεμένα είναι τα παπούτσια που παίρνει. Τα δε παπούτσια για το τρέξιμο έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Χάνουν την ικανότητα να αποσπούν τους κραδασμούς και να κατανέμουν την πίεση ισομερώς σε όλο το πέλμα. Ως αποτέλεσμα αυτού μπορεί να τραυματιστούμε ή να επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις μας χωρίς λόγο.

Καθισματάκια αυτοκινήτου και κούνιες μωρού

Τα αντικείμενα εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για την ασφάλειά σας δεν πρέπει να αγοράζονται ή να αποκτώνται μεταχειρισμένα. Όταν επιλέγετε να πάρετε το καθισματάκι της ανιψιάς σας που μεγάλωσε και να το χρησιμοποιήσετε για το δικό σας παιδί διατρέχετε μια σειρά από κινδύνους. Μπορεί να λείπουν σημαντικά μέρη ή να έχουν φθαρεί κάποια άλλα τα οποία ενδεχομένως να σπάσουν κατά τη διάρκεια μιας πιθανής σύγκρουσης. Επιπλέον, μπορεί να μην πληρούν πλέον τα πρότυπα ασφαλείας ή να έχουν αποσυρθεί από την αγορά επειδή ήταν ελαττωματικά και να μην το γνωρίζετε. «Επιπλέον, τα μεταχειρισμένα είδη δεν περιέχουν τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή που είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη σωστή τοποθέτηση. Μην χρησιμοποιείτε επίσης για λόγους υγιεινής μεταχειρισμένα στρώματα και μαξιλάρια.

Πλαστικά μπιμπερό και άλλα σκεύη για μωρά

Τα μεταχειρισμένα γυάλινα μπιμπερό είναι απολύτως ασφαλή, τα πλαστικά όμως είναι μια άλλη ιστορία. Μπορεί να μην ξέρετε εάν περιέχουν BPA. Το Bisphenol A (BPA) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγή ή ακόμη και στη συμπεριφορά. Εάν ένα σκεύος τέτοιο έχει σπάσει ή ραγίσει τότε το BPA μπορεί να μπει στο γάλα.

Σεντόνια και μαξιλαροθήκες

Επειδή δεν τους βλέπετε δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί. Οι κοριοί βρίσκονται στις μαξιλαροθήκες και το σίγουρο είναι πως δεν μπορείτε να τους δείτε επειδή είναι τόσο μικροσκοπικοί. Οι κοριοί έλκονται από τη ζέστη του σώματος και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Τα σεντόνια επίσης μπορεί να κρύβουν διάφορα βακτήρια. «Υπάρχουν μικρόβια τα οποία ενώ δεν πειράζουν κάποιους, κάποιους άλλους τους αρρωσταίνουν.

Στρώματα

Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες δεν είναι τα μόνα σημεία που κρύβονται οι κοριοί. Υπάρχουν επίσης στα στρώματα και παραμένουν εκεί για μήνες. Είναι πολύ δύσκολο να τους απομακρύνετε και είναι ανθεκτικοί στα περισσότερα εντομοκτόνα. Οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και ένα χρόνο χωρίς τροφή, γεγονός που τους βοηθά να κρύβονται σε έπιπλα, σε λευκά είδη και στα ρούχα περιμένοντας υπομονετικά. Επιβιώνουν επίσης και σε ακραίες θερμοκρασίες ανεξάρτητα από τις προσπάθειές σας να τους απομακρύνετε.

Καναπέδες και πολυθρόνες

Το να βάζετε στο σπίτι σας μεταχειρισμένους καναπέδες και πολυθρόνες ενέχει τους ίδιους κινδύνους με τα στρώματα και τα λευκά είδη: κυρίως κινδυνεύετε από τους κοριούς. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ανακαλύψετε και ένα ανθεκτικό βακτήριο που ονομάζεται clostridium difficile (C Diff), το οποίο είναι επικίνδυνο για άτομα με ανοσοκαταστολή ή διαβήτη. Είναι πιο απίθανο να κολλήσετε κάτι από ξύλινα έπιπλα παρά από εκείνα με ταπετσαρία καθώς τα τελευταία είναι πάρα πολύ δύσκολο να καθαριστούν. «Εκτός κι εάν το ύφασμα αφαιρείται, πλένεται και μπορεί να μπει πάλι στη θέση του.

Δανεικά καλλυντικά

Μπορεί να μπείτε εύκολα στον πειρασμό αλλά μην το επιχειρήσετε. Το να βάζετε χρησιμοποιημένο μέικ-απ είναι πολύ επικίνδυνο για τη μετάδοση ασθενειών μέσω των καλλυντικών. Μπορεί να πάθετε έρπη ή επιπεφυκίτιδα, σταφυλόκοκκο, E.coli και πολλά άλλα.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook