Τι χρώματα βλέπουν οι σκύλοι;

τι-χρώματα-βλέπουν-οι-σκύλοι-858882

Από τις πιο συχνές ερωτήσεις, σχετικά με την όραση του σκύλου, είναι αν μπορεί να δει χρώματα. Η αλήθεια είναι, ότι ο μύθος που ήθελε τον πιστό μας φίλο να βλέπει τον κόσμο σε άσπρο και μαύρο φόντο έχει καταρριφθεί.

«Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι βλέπουν χρώματα, όμως έχουν περιορισμένο χρωματικό φάσμα σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Δηλαδή, η ποικιλία των χρωμάτων που βλέπουν τα σκυλιά είναι περιορισμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει περισσότερα κωνία, αλλά ο σκύλος έχει περισσότερα ραβδιά», επισημαίνει ο κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Τι είναι, όμως, τα κωνία και τι τα ραβδιά;

«Η αναγνώριση των χρωμάτων γίνεται στον αμφιβληστροειδή με τη βοήθεια των κωνίων. Τα κωνία ξεχωρίζουν χρώματα και, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται περισσότερο φως. Γι΄αυτό ο άνθρωπος δυσκολεύεται να διακρίνει τα χρώματα σε χαμηλό φωτισμό. Αντίθετα, τα ραβδιά μας επιτρέπουν να βλέπουμε σε χαμηλό φωτισμό, όμως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν χρώματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο σκύλος βλέπει στο σκοτάδι. Τα μάτια του σκύλου στο σκοτάδι λάμπουν. Είναι πιο φωτεινά από την υπέρ-λειτουργικότητα και γυαλίζουν», εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου, και συμπληρώνει: «Άρα, αφού ο σκύλος διαθέτει λιγότερα κωνία, βλέπει και λιγότερα χρώματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι ανιχνεύουν τρία χρώματα: το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο. Ο σκύλος ανιχνεύει δύο: το μπλε και το κίτρινο. Αυτήν την ιδιαιτερότητα την έχουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία.

Ο επιστημονικός χώρος υποστηρίζει ότι ο σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο από το κίτρινο, λόγω της φωτεινότητας. Το κίτρινο είναι πιο φωτεινό χρώμα. Επίσης, μπορεί να δει τις αποχρώσεις του κίτρινου, αλλά και του μπλε. Δεν υπάρχει γι΄αυτόν πράσινο και κόκκινο. Να τονίσουμε ότι ο σκύλος μαθαίνει να αναγνωρίζει αντικείμενα. Αν στο σπίτι μας έχουμε έναν κόκκινο καναπέ και έναν μπλε, θα επιλέξει να ξαπλώσει στον μπλε, γιατί θα αισθανθεί πιο οικεία. Επίσης, είναι προτιμότερο να διαλέγουμε παιχνίδια για τον σκύλο μας που να έχουν μπλε και κίτρινο χώμα, ή τις αποχρώσεις τους, γιατί θα τα εντοπίσει πιο εύκολα».

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook