Τι απέγιναν οι μάγειρες; – Άδειες οι κουζίνες στην εστίαση των Χανίων – Έρχονται να εργαστούν από άλλες πόλεις της Ελλάδας

Εντονότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού, στον χώρο της εστίασης. Επαγγελματίες του κλάδου, έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις, ειδικότερα στην κουζίνα, με τους μάγειρες να είναι πλέον… δυσεύρετοι.

Παρά το γεγονός πως από τους εργοδότες υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας για μία καλή τουριστική σεζόν μετά από δύο χρόνια πανδημίας, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από εργαζόμενους την ώρα που η ζήτηση είναι τεράστια.

Χανιώτες επιχειρηματίες έχουν καταφύγει σε εύρεση προσωπικού για άλλη μία χρονιά από άλλες πόλεις της Ελλάδας, όμως πάλι, μένουν με άδεια κουζίνα.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων καθώς και στη Νέα Χώρα.

Όπως επιβεβαίωσαν, κάποιοι μάγειρες έχουν φύγει από τον κλάδο βρίσκοντας διέξοδο σε διαφορετική, μόνιμη δουλειά. Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι άλλοι δε, συμβιβάζονται με τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας και τις επιδοτήσεις.

«Έχουμε βάλει αγγελία από τον Ιανουάριο. Δύο χρόνια με τον κορονοϊό, οι περισσότεροι έχουν αλλάξει επαγγέλματα. Ψάχνουν μία δουλειά για όλο τον χρόνο, πιο μόνιμη. Κι ας είναι λίγα τα λεφτά, πορεύονται με 600, 700 ευρώ» επεσήμανε ο κ. Γιώργος, ιδιοκτήτης πολύ γνωστού εστιατορίου στον Πλατανιά.

Ενδιαφέρον από μάγειρες που μένουν μόνιμα σε άλλη πόλη της Ελλάδας υπάρχει, όπως είπε, όμως τα ενοίκια για την διαμονή τους στα Χανιά είναι ακριβά. «Τα δωμάτια κοστίζουν 300 και 400 ευρώ συν τα λοιπά έξοδα. Πρέπει να παίρνει κάποιος πολύ καλό εισόδημα για να τα καλύψει» σημείωσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για διαμονή 

Ένα ακόμη πρόβλημα που δυσχεραίνει τη λειτουργία της εστίασης, είναι η έλλειψη διαθέσιμων καταλυμάτων. Όσοι φέρνουν προσωπικό από μέρη της υπόλοιπης χώρας, χρειάζεται να εξασφαλίσουν και σπίτι για τους εργαζόμενους. Τι γίνεται όμως, όταν πέρα από την τιμή των ενοικίων – η οποία έχει εκτοξευθεί ιδιαίτερα στα Χανιά τα τελευταία χρόνια – δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια;

Σύμφωνα με τους εργοδότες, ένας παράγοντας που κρατάει μακριά τους εργαζόμενους είναι η έλλειψη καταλυμάτων.

Μάγειρες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δράμα 

Τυχεροί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όσοι βρήκαν μάγειρες από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, έχουν βάλει αγγελίες σε εφημερίδες από τον χειμώνα ακόμα. Μετά από περίπου τέσσερις μήνες, κάποιες επιχειρήσεις κατάφεραν να προσλάβουν εργαζόμενους για θέσεις σε κουζίνα, λάντζα και σέρβις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δράμα.

Ακόμα, στους επαγγελματίες προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, όπως οι ίδιοι λένε, σχεδόν κανείς δεν στέλνει βιογραφικό όπως τις προηγούμενες χρονιές. Υποστηρίζουν ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί αλλά και πάλι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με αποτέλεσμα κάποιες επιχειρήσεις να μη λειτουργούν σωστά.

Οι εστιάτορες προσπαθούν να βρουν λύσεις… εκ των ενόντων. Ό,τι έχουν, δηλαδή, διαθέσιμο στα χέρια τους. Αναπροσαρμόζουν ωράρια και λειτουργούν όπως μπορούν με το υπάρχον προσωπικό. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που έρχονταν τα προηγούμενα χρόνια από την υπόλοιπη χώρα, τελευταία γίνονται όλο και λιγότεροι.

Όπως ανέφεραν στο zarpanews.gr οι περισσότεροι επιχειρηματίες προσβλέπουν και στους φοιτητές και περιμένουν να κλείσουν οι σχολές περιμένοντας ότι οι νέοι θα αρχίσουν να αναζητούν εργασία για τη σεζόν.

Η επίδραση που θα έχουν όλα τα παραπάνω, μαζί με την αναπόφευκτη άνοδο των τιμών που προκαλείται από τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και καύσιμα, θα φανεί κατά τη διάρκεια της σεζόν που τώρα ξεκινά.

zarpanews.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι γνωστές επιχειρήσεις (που έχουν αποκτήσει κακή φήμη στους εργαζόμενους) που δεν πληρώναν καθημερινες υπερωρίες και γκαρίζουν και ξεπατωνούν το πρωσοπικο δεν θα βρουν αυτό είναι το μόνο σίγουρο

  2. Ε του χρόνου ούτε απο την υπόλοιπη Ελλάδα δεν θα βρίσκουν.Και καλό θα ειναι οι φίλοι που σκέφτονται να έρθουν να δουλέψουν σεζον στα Χανιά να το σκεφτούν 3 φορές με τους εργοδότες που υπάρχουν εδώ.

  3. κάπου στην μέση είναι η αλήθεια για εμένα.
    Πριν την πανδημία οι εργοδότες είχαν πολλές επιλογές μια και σε 9 μήνες ένας νέος α είχε τον τίτλο….
    η μεγάλη προσφορά έφερε μικρότερα μεροκάματα και κακά τα ψέματα δεν ήταν και ικανά να σε κρατήσουν σε αυτή τη δουλειά.
    Τώρα πολλή έφυγαν για καλύτερες συνθήκες διαμονής ,εργασίας και απολαβών. Αν θα τα βρουν θα φανεί προσεχώς μιας και τίποτα δεν χαρίζετε σα κανένα εργαζόμενο πουθενά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ