Τι ακρίβεια έχει το λαμπάκι της ρεζέρβας καυσίμου; Πόσα χιλιόμετρα έχεις πραγματικά από τη στιγμή που θα ανάψει;

τι-ακρίβεια-έχει-το-λαμπάκι-της-ρεζέρβ-1264059

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που προκαλούν μεγάλο άγχος σε όλους τους οδηγούς είναι η λυχνία της ρεζέρβας καυσίμου, η οποία ενεργοποιείται όταν ο δείκτης “αγγίξει” την κόκκινη περιοχή. Εκεί αρχίζουν και τα “δύσκολα”.

Το trip computer δεν είναι ακριβές, όσoν αφορά τα χιλιόμετρα που μπορείτε να διανύσετε. Μάλιστα, τα περισσότερα αυτοκίνητα σταματάνε να δείχνουν τα υπολοιπόμενα χιλιόμετρα, μιας και από εκείνο το σημείο είναι όλα… σχετικά!

Αυτό συνεπάγεται από την Αμερικάνικη Ένωση Αυτοκινήτων, η οποία προχώρησε σε μία έρευνα που αναφέρει ότι η ακρίβεια των χιλιομέτρων σε σύντομες διαδρομές ποικίλλει. Ο λόγος είναι ότι οι αισθητήρες, το λογισμικό και τα όργανα του αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε περιπτώσεις, όπου η κίνηση δεν είναι σταθερή.

Σύμφωνα με την AEA, το 74% των οδηγών χρησιμοποιούν την ένδειξη των χιλιομέτρων τους στο trip computer για το πότε πρέπει να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους, κάτι που ουσιαστικά είναι λάθος, παρόλο που συμπτωματικά ταιριάζει (τις περισσότερες φορές) με την πραγματική στάθμη του καυσίμου.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός συνιστά στους Αμερικανούς οδηγούς να σταματάνε σε ένα πρατήριο και να προσθέτουν καύσιμο στο όχημα τους, όταν ο δείκτης φτάνει το 1/4 της δεξαμενής. Εκτός από τον παραπάνω λόγο, η οδήγηση με τις “αναθυμιάσεις” καυσίμου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα να καταστραφεί η αντλία καυσίμου. Παράλληλα, όταν οδηγείτε με την λυχνία της ρεζέρβας αναμμένη, τότε θέτετε το κινητήρα σε (αναγκαστική) καύση των υπολειπόμενων “σκουπιδιών” που βρίσκονται μέσα στο ρεζερβουάρ.

Τι έδειξε η έρευνα

Σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Αυτοκινήτου της Λέσχης Αυτοκινήτου της Νότιας Καλιφόρνιας, το ΑΕΑ πραγματοποίησε κάποιες δοκιμές σε αυτοκίνητα και προγραμματισμένες διαδρομές. Κατά μέσο όρο, οι ενδείξεις των υπολοιπόμενων χιλιομέτρων του trip computer είχαν μια απόκλειση της τάξεως των 2,3%. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε αυτοκίνητο που έδειχνε ηλεκτρονικά ότι με το καύσιμο που είχε διαθέσιμο στη δεξαμενή μπορούσε να ταξιδέψει 6,4% περισσότερα χιλιόμετρα, γεγονός που ήρθε σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

newsauto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook