Θυρεοειδής: Πόσο τον «πληγώνει» ο κορoνοϊός ένα χρόνο μετά τη λοίμωξη

θυρεοειδής-πόσο-τον-πληγώνει-ο-κορoν-1457390

Οι μακρόχρονες επιπτώσεις της σοβαρής νόσησης από κορονοϊό αποτυπώνονται στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μέσω ποικίλων μηχανισμών του που επηρεάζονται. Σε αυτή τη διαπίστωση προέβη νεότερη μελέτη με επικεφαλής την Δρ Ilaria Muller και συνεργατών της από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 24ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας. Εν ολίγοις, διαπιστώθηκε ένας ισχυρός συσχετισμός διάφορων δυσλειτουργιών του θυρεοειδούς με τη νόσο COVID-19 ακόμη κι ένα χρόνο μετά την αρχική νόσηση.

Κατά τη διάρκεια της μέτριας έως σοβαρής νόσησης με COVID-19, η εμφάνιση της θυρεοειδίτιδας (φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα) συνέβαλε στη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, εκτός από τους ήδη άλλους γνωστούς μηχανισμούς που δρουν κυρίως στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-θυρεοειδής. Αν και η ορμονική ανισορροπία είναι συνήθως ήπια, αυξανόταν στις σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Ειδικότερα, η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 100 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, έχοντας σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) μαζί με άλλους δείκτες. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή, θυρεοειδίτιδα εμφανιζόταν συχνά στους νοσούντες με κορονοϊό, όμως η λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και οι φλεγμονώδεις δείκτες, επέστρεψαν στο φυσιολογικό σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις λίγο μετά το πέρας της νόσησης.

Παρόλα αυτά, σε επαναληπτική εξέταση ένα χρόνο μετά διαπίστωσαν ότι οι περιοχές του θυρεοειδούς ήταν ακόμα ορατές στο υπερηχογράφημα στα μισά από τα άτομα, ακόμη και αν είχαν μειωθεί σε μέγεθος. Ακόμη ένας άλλος δείκτης της λειτουργίας του θυρεοειδούς, η ικανότητα πρόσληψης  ιωδίου από τον αδένα, εξακολουθούσε να είναι μειωμένος σε τέσσερα από τα έξι άτομα στους εννέα μήνες, παρόλο που είχαν αναρρώσει περίπου 12 μήνες αργότερα. Τέλος, οι μακροπρόθεσμες κλινικές συνέπειες, εάν υπάρχουν, είναι προς το παρόν άγνωστες.

«Ανακαλύψαμε μια σαφή σχέση μεταξύ της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και της νόσου COVID-19», διευκρινίζει η Δρ Muller. «Γνωρίζοντας ότι οι ορμόνες του θυρεοειδούς συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της νόσου, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η άμεση εμπλοκή του στην ιογενή λοίμωξη SARS-CoV-2» καταλήγει.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook