Θύμα του πολέμου και ο… Άρης – Αναβάλλεται η αποστολή για αναζήτηση ζωής στον πλανήτη

θύμα-του-πολέμου-και-ο-άρης-αναβάλλ-1401816

Η πολύκροτη αποστολή της Ευρώπης για την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη Άρη, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ακυρώνεται προσωρινά λόγω της αναστολής της συνεργασίας με τη Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων. Την ανακοίνωση έκανε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Το ύψους 1,68 δισ. ευρώ project ExoMars έμεινε από… πύραυλο, καθώς η αποστολή επρόκειτο να εκτοξευθει με τη χρήση ενός ρωσικού πυραύλου Proton και κατόπιν να χρησιμοποιήσει ένα ρωσικό μηχανισμό προσγείωσης προκειμένου το ρομποτικό όχημα Rosalind Franklin να ξεκινήσει την εκστρατεία διερεύνησης της επιφάνειας του Άρη.

Η ESA προσπάθησε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, όμως κρίθηκε πως ήταν εξαιρετικά πολύπλοκος ο επανασχεδιασμός όλης της αποστολής και των τεχνικών της σημείων, μετά την εξαίρεση της Ρωσίας από το project. Έτσι η αποστολή αναβάλλεται για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ήτοι δηλαδή για το 2026, με τον γενικό διευθυντή Τζόζεφ Ασμπάχερ να σχολιάζει πως ακόμη και ο στόχος αυτός μοιάζει τεχνικά και οικονομικά εξαιρετικά δύσκολος. Η επόμενη επικρατέστερη ημερομηνία εκτόξευσης είναι το 2028, όταν η Γη και ο Άρης θα βρίσκονται και πάλι σε πιο σωστή και κοντινή ευθυγράμμιση μεταξύ τους.

Η αναβολή της αποστολής στον Άρη δεν είναι το μοναδικό δυσμενές αποτέλεσμα της διατάραξης της συνεργασίας με τη Ρωσία. Όλες οι εκτοξεύσεις που θα γίνονταν με πυραύλους τύπου Soyuz έχουν μπει στον πάγο μετά και την απόσυρση όλου του προσωπικού της Roscosmos, ήτοι της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας. Αυτό επηρέασε τέσσερις αποστολές της ESA, ήτοι την εκτόξευση δύο δορυφόρων Galileo φέτος, όπως και τις εκτοξεύσεις του διαστημικού τηλεσκόπιου Euclid και του δορυφόρου για την κλιματική αλλαγή EarthCare το 2023.

Ερωτηματικά έχουν διατυπωθεί και για την συνεργασία των Αμερικανών με τους Ρώσους στη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, οι αστροναύτες του ISS, τέσσερις Αμερικανοί, δύο Ρώσοι και ένας Γερμανός συνεχίζουν να εργάζονται μαζί κανονικά.

Πηγή: ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook