Θρίλερ με 12 αγνοούμενους στο φλεγόμενο πλοίο, ανάμεσά τους 3 Έλληνες – Σταμάτησαν οι έρευνες, συνεχίζεται η κατάσβεση

θρίλερ-με-12-αγνοούμενους-στο-φλεγόμενο-1382425

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες που ξέσπασε η φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia κοντά στην Κέρκυρα. Δύο άτομα που ήταν εγκλωβισμένα στο γκαράζ του Euroferry Olympia σώθηκαν το απόγευμα από άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ 12 φέρεται να είναι οι αγνοούμενοι, καθώς ο ένας από τους δύο διασωθέντες δεν περιλαμβανόταν στη λίστα των επιβατών.

Ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, είναι 278. Σημειώνεται πως ανάμεσα σε όσους διασώθηκαν ήταν και ένας παράτυπος μετανάστης. Τρεις Έλληνες είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους, ανάμεσά τους ένας άνδρας 63 ετών, οδηγός φορτηγού, σύμφωνα με το Mega.

Ειδικότερα, ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι τρεις Έλληνες, 9 Βούλγαροι, ένας Τούρκος και ένας Λιθουανός. Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρον ακόμη ότι οι περισσότεροι είναι ιδιοκτήτες ή οδηγοί φορτηγών.

Η επιχείρηση διάσωσης στο εσωτερικό του πλοίου έχει ολοκληρωθεί, καθώς απομακρύνθηκαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας. Οι προσπάθειες κατάσβεσης του πλοίου θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα.

Βίντεο από τη διάσωση των δύο εγκλωβισμένων

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ μετέβησαν με Super Puma στο πλοίο, και μετέφεραν τους δυο εγκλωβισμένους στο κατάστρωμα από όπου τους απομάκρυναν με το ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Βίντεο δείχνει καρέ καρέ τον απεγκλωβισμό τους:

Με αναπνευστικό πρόβλημα και οι δύο

Με αεροσκάφος AS 332C1 Super Puma, έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», οι δύο εγκλωβισμένοι αλλοδαποί επιβάτες του φλεγόμενου σκάφους Ε/Γ-Ο/Γ «Euroferry Olympia» με σημαία Ιταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Πώς βρήκαν διέξοδο

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Η επιχείρηση εντοπισμού των 11 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και τριών Ελλήνων, συνεχίζεται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για τον εντοπισμό των δύο εγκλωβισμένων

Για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων, αναφέρεται από το υπουργείο Ναυτιλίας: «Εντοπίστηκαν οι δύο (02) εγκλωβισμένοι αλλοδαποί επιβαίνοντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας από κλιμάκιο της Ε.Μ.Α.Κ..

Συγκεκριμένα, το εν λόγω κλιμάκιο της Ε.Μ.Α.Κ. που επιβιβάστηκε στο ανωτέρω πλοίο με ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε τους δύο (02) αλλοδαπούς. Άμεσα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο προς παραλαβή των ανωτέρω, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, απ’ όπου θα διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης».

Η φωτιά στο πλοίο μαίνεται από τα μεσάνυχτα ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη το συμβάν βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του ενώ σκάφη του λιμενικού σώματος και της ιταλικής ακτοφυλακής μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 278 άτομα ενώ ένα ακόμα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις.

«Μπορεί να πάρει και δύο μέρες να σβήσει η φωτιά»

Μιλώντας στο Newsbeast ο Γιώργoς Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (υπάγεται στην Πολιτική Προστασία) στην Κέρκυρα, μεταφέρει τα εξής: «Μπορεί να χρειαστούν και δύο ημέρες για να σβήσει η φωτιά. Το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη, από την πλώρη μέχρι την πρύμνη. Οι θερμοκρασίες είναι απίστευτες».

Στο μεταξύ ανθρωπος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και ταξιδεύει συχνά με το συγκεκριμένο πλοίο αναφέρει τα εξής: «Ταξίδεψα τελευταία φορά με αυτό το πλοίο το φθινόπωρο, αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου χρησιμοποιούμε αυτό το πλοίο γύρω στις 10 φορές τον χρόνο. Μάλιστα είχαμε κλείσει εισιτήρια να ταξιδέψουμε με αυτό από την Ηγουμενίτσα στο Πρίντεζι την προσεχή Δευτέρα. Το πλοίο είναι βρώμικο και παλιό, όποιον και να ρωτήσεις το ίδιο θα σου πει. Η κατάσταση που επικρατεί μέσα είναι άθλια».

Τι λέει η εταιρεία Grimaldi Group για τη φωτιά στο Euroferry Olympia

Η εταιρία Grimaldi Group αναφέρει ότι χθες βράδυ ξέσπασε φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia τύπου ro-pax ενώ βρισκόταν 10 μίλια από τα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας. Στις 4:12 (τοπική ώρα) ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και μας πληροφόρησε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες Ιταλικές και Ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιβαίνοντες σώθηκαν από ένα πλοίο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και ένα πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήταν στην περιοχή. Και τα δύο κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου η εταιρία παρείχε βοήθεια στους διασωθέντες.

Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως 51 Έλληνες και Ιταλοί μέλη του πληρώματος. Επιπροσθέτως, το πλοίο μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα (φορτηγά και νταλίκες) όπως και 32 οδηγούς.

Δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται. Ρυμουλκά κατευθύνθηκαν προς Euroferry Olympia για να προσφέρουν βοήθεια και να συντονίσουν την επείγουσα κατάσταση.

Το πλοίο (κατασκευής 1995) έχει ιταλική σημαία και αναπτύσσεται από την εταιρία Grimaldi Group Grimaldi Euromed S.p.A. στη γραμμή Πρίντιζι – Ηγουμενίτσα. Έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01.20 π.μ (τοπική ώρα) χθες το βράδυ και είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Πρίντιζι σήμερα το πρωί στις 9.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρίας εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.

Στο Newsbeast μίλησε νωρίτερα η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Σπυριδούλα Μερόπη Υδραίου, σύμφωνα με την οποία, οι διασωθέντες επιβάτες που μαζί με το πλήρωμα φτάνουν τα περίπου 300 άτομα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κερκύρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις 10:30 περίπου.

Σύμφωνα με την κα Υδραίου, μεταφέρονται τόσο από σωστικές λέμβους του λιμενικού όσο και από αλιευτικά σκάφη ιδιωτών, κατοίκων τα οποία βρίσκονταν κοντά στο σημείο και συνέδραμαν στην επιχείρηση διάσωσης. Η κα Υδραίου λέει πως στο λιμάνι της Κέρκυρας έχει ήδη στηθεί ένας μηχανισμός και περιμένει αυτούς τους ανθρώπους για να τους παράσχει φροντίδα με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας, του λιμανιού, του ΕΟΔΥ, γιατρών κτλ.

Η κα Υδραίου σημειώνει ακόμα πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ίδια για την ώρα, η εκκένωση του πλοίου ήταν επιτυχής και όλοι οι επιβαίνοντες έχουν διασωθεί. Το Newsbeast επικοινώνησε και με το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο λέει ότι δεν έχει γίνει ακόμα καταμέτρηση των επιβαινόντων και πως ταυτόχρονα γίνονται έρευνες για τυχόν αγνοούμενους.

Επιβάτες από το φλεγόμενο πλοίο έφτασαν στο λιμάνι της Κέρκυρας

Γύρω στις 10:30, στο λιμάνι της Κέρκυρας έφτασαν με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής που έπλεε στην περιοχή, επιβαίνοντες του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε το πρωί ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός.

Επεσήμανε ότι η πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

Τόνισε, επίσης, ότι στο σημείο στο οποίο το συμβάν είναι σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού , δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα».

Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο EUROFERRY OLYMPIA επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, έχουν αποβιβαστεί έως αυτή τη στιγμή 278 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα.

Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Στο πλοίο στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου 288 επιβάτες 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Η μαρτυρία επιβάτη μέσα από τη σωστική λέμβο – «Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι»

Ο κ. Νάσος ήταν μέσα στο πλοίο και μίλησε στο Mega από τη σωστική λέμβο. «Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί ήταν κάποιοι που κοιμόντουσαν στο γκαράζ» ανέφερε.

Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση έρευνας – διάσωσης

Με τη φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ, η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή «και έχει αναλάβει καθήκοντα On Scene Commander (OSC)» καθώς και με τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB – 205) συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου σημαίας Ιταλίας EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης και ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Τον εξονυχιστικό έλεγχο του περιστατικού ζητά η ΠΝΟ

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Euroferry Olympia” ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook