Θόρυβοι στα Χανιά: Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης εντόπισαν το σημείο από όπου προέρχονταν | Video

Aναστάτωση είχαν προκαλέσει οι υπόκωφοι θόρυβοι που άκουσαν πολλοί κάτοικοι σε διάφορες περιοχές των Χανίων την εβδομάδα που πέρασε, αλλά αν κάποιοι αγχώθηκαν και άλλοι επικοινώνησαν με τις αρχές και τα ΜΜΕ, υπήρξαν και άνθρωποι που προσπάθησαν να εντοπίσουν το σημείο από όπου προέρχονταν οι θόρυβοι αυτοί (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Δύο φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, (στοιχεία στη διάθεση του zarpanews.gr), αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του τριγωνισμού για να υπολογίσουν το στίγμα από όπου ξεκινούσαν οι ταλαντώσεις. Τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν ήταν ελεύθερα προσβάσιμα, καθώς επρόκειτο για στοιχεία από το δίκτυο σεισμογράφων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που “έπιασαν” τις δονήσεις που συνόδευαν το φαινόμενο. Μετά από αυτό, το μόνο που απέμενε ήταν να κάνουν τους κατάλληλους υπολογισμούς.

Μάλιστα έφτιαξαν και βίντεο που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο υπολόγισαν το επίκεντρο, με την υποσημείωση πάντως ότι δεν εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα και πως είναι ανοιχτοί σε τυχόν διορθώσεις.

Η μέθοδος του τριγωνισμού προϋποθέτει ότι πολλαπλοί αισθητήρες καταγράφουν τη διέλευση ενός κύματος (ηλεκτρομαγνητικού, ηχητικού, σεισμικού κλπ.) και, καθώς η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται το κύμα σε κάθε μέσο είναι γνωστή, με βάση τη διαφορά μεταξύ των χρόνων που αυτό πέρασε από κάθε αισθητήρα, μπορεί να υπολογιστεί η απόσταση που διένυσε το κύμα για να φτάσει στον αισθητήρα. Αν υπάρχουν τουλάχιστον τρία όργανα καταγραφής, τότε το σημείο από όπου ξεκίνησε το κύμα μπορεί να εντοπιστεί με μεγάλη ακρίβεια. Περισσότεροι αισθητήρες μπορούν να αυξήσουν την ακρίβεια της μέτρησης.  Ουσιαστικά η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του επίκεντρου σε σεισμούς.

Οι φοιτητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο σεισμογράφους στα Χανιά, έναν στα Κύθηρα, έναν στα Αντικύθηρα και έναν στις Βελιές Λακωνίας.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Εδώ και καιρό ακούμε υπόκωφους κρότους στα Χανιά και όχι μόνο, με πολλούς να είναι σχεδόν κάτω από το φάσμα ακοής του ανθρώπινου αυτιού, και να τα αισθανόμαστε ως τριξίματα σε πόρτες και παράθυρα. Προφανώς σχεδόν πάντα (όπως και την 2α Ιουνίου) είχαν ανακοινωθεί ασκήσεις από τον στρατό, αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Έτσι, υποθέσαμε ότι αυτές οι δονήσεις/ήχοι πιθανόν θα μπορούν να καταγραφούν από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Τα δεδομένα από τους σεισμογράφους και τα επιταχυνσιόμετρα του δικτύου είναι προς ελεύθερη πρόσβαση, οπότε τα μελετήσαμε και βγάλαμε γεωμετρικά το επίκεντρο των κρότων που ακούσαμε στις 9:00-10:00 το πρωί στις 2 Ιουνίου. Ακολουθεί βίντεο με την διαδικασία, η οποία είναι προς μελέτη και διόρθωση από οποιονδήποτε εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα, καθώς δεν είμαστε ειδικοί. Η μέθοδος που ακολουθήσαμε βασίζεται στην διεθνή βιβλιογραφία για τον εντοπισμό τόσο κρότων όσο και σεισμών.”

Μάλιστα, σε περίπτωση που πολίτες βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα ξανά, οι δύο φοιτητές δημιούργησαν μια φόρμα Google όπου μπορεί κανείς να τους ενημερώσει σχετικά και εκείνοι θα ξανακάνουν αντίστοιχη ανάλυση: https://forms.gle/uRFm7BsmF85dRauJ9

zarpanews.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η απόσταση που έχετε βρει, περίπου 150 km από τα Χανιά, είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη απόσταση του επικέντρου από Αττική και Πελοπόννησο ή Κυκλάδες, άρα θα έπρεπε να γίνουν κι εκεί αντιληπτοί οι θόρυβοι. Αν και η μεθοδολογία φαίνεται σωστή, μάλλον ταυτίσατε χρονικά κάποιο σεισμικό γεγονός από τα πολλά που γίνοντι καθημερινά, με τους θορύβους που ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες στα Χανιά.
    Αν οφείλονται σε βολές που είναι πολύ πιθανό, ίσως να έχουν καταγραφεί από τους σεισμολογικούς σταθμούς που υπάρχουν σε Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή. Ρωτήσατε να μάθετε;
    Μπράβο σε κάθε περίπτωση για το ενδιαφέρον σας και την επιστημονική σας ανησυχία.

  2. Καλησπέρα σας.Η απόσταση όντως μας προβληματίζει, καθώς θα έπρεπε να ακουστεί “καλά”(θεωρητικά) και προς Πελοπόννησο και Μήλο. Δεν γνωρίζουμε αν έγιναν, καθώς δεν έχουμε γνωστούς εκει, αλλα κανείς δεν μας διαβεβαίωσε οτι δεν εγιναν αντιληπτοί εκει. Επίσης, προφανώς τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε είναι απο τους σεισμογράφους των Χανίων και της ευρύτερης περιοχής(Κήθυρα, Αντικήθυρα,Βαρύπετρο κλπ). Ρωτήσαμε όπου μπορούσαμε μέχρις στιγμής. Η πολυτιμότερη πληροφορία που χρειαζόμαστε είναι όταν γίνεται κάτι τέτοιο να καταγράφεται(με την φόρμα που έχουμε αναρτήσει πιο πάνω) και να μπορούμε μετά είτε εμείς είτε οι ειδικοί να την εντοπίσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ