Θωρακίζεται το ενετικό λιμάνι των Χανίων! Πρόβλημα η εκτεταμένη διάβρωση και οι σπηλαιώσεις

θωρακίζεται-το-ενετικό-λιμάνι-των-χαν-984437

Στη θωράκιση του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων προχωρούν μέσω προγραμματικής σύμβασης το Λιμενικό Ταμείο και ο δήμος.

Η ανάγκη της προστασίας και της θωράκισης του Ενετικού Λιμανιού αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή των Χανίων με τα κύματα να μπαίνουν κυριολεκτικά μέσα στα καταστήματα .

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ενετικό Λιμάνι είναι η εκτεταμένη διάβρωση και οι σπηλαιώσεις σε όλο το μήκος της χερσαίας ζώνης καθώς και στον λιμενοβραχίωνα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης , «στόχος μας είναι να προστατευθεί αποτελεσματικά ο Ενετικός Λιμένας, οι υποδομές και οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή».

Η κατάσταση στο Ενετικό Λιμάνι περιγράφεται ανάγλυφα και από την έκθεση του Λιμενικού Ταμείου Χανίων που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ειδικότερα το 2013 ανατέθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων η υπηρεσία καταγραφής σπηλαιώσεων στον Ενετικό Λιμένα Χανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο συνεργείο δυτών και με χρήση σκάφους ασφαλείας και υποστήριξης του καταδυτικού συνεργείου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση,«στον Ενετικό Λιμένα ευρέθησαν πενήντα εννέα (59) σπηλαιώσεις διαφόρων διαστάσεων και δέκα (10) ακόμα στο Λιμενοβραχίονα. Παράλληλα, εντοπίστηκαν σημαντικές βλάβες στον προβλήτα στο λιμενοβραχίονα πλησίον της Φορτέτσας και φθορές στο κεκλιμένο επίπεδο ανέλκυσης και καθέλκυσης των σκαφών του Ενετικού Λιμένα».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι, « η καταγραφή αυτή θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να συμπληρωθεί με ύφαλη αυτοψία των λοιπών υποδομών του Ενετικού Λιμένα, και να συνταχθεί η σχετική μελέτη αποκατάστασης, με πρόβλεψη αποτύπωσης, αποκατάστασης και στερέωσης των σπηλαιώσεων που αποτελούν στοιχεία της ιστορίας της πόλης ως έργα υποδομής της μεσαιωνικής πόλης των Χανίων».

Με βάση το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης θα εκπονηθούν μεταξύ άλλων τοπογραφική, λιμενική και περιβαλλοντική μελέτη καθώς και η μελέτη προστασίας του Ενετικού Λιμένα Χανίων και του κυματοθραύστη που θα στηριχθεί στα σημερινά δεδομένα.

Μια πρώτη εικόνα των παρεμβάσεων δίνουν παλαιότερες μελέτες που συντάχθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο από το 1985 έως και το 1995 και στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση για την κατασκευή κυματοθραύστη καθώς και της επέκτασης του.

Στόχος των μελετών ήταν η μείωση της κυματικής διαταραχής στον Ενετικό Λιμένα.

Για τις μελέτες λήφθηκαν υπόψη και οι απαιτήσεις του υπουργείου Πολιτισμού καθώς η Παλιά πόλη των Χανίων στην οποία βρίσκεται ο Ενετικός Λιμένας, αποτελεί κηρυγμένο μνημείο από το 1969 και από το 2012 αρχαιολογικό χώρο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

One thought on “Θωρακίζεται το ενετικό λιμάνι των Χανίων! Πρόβλημα η εκτεταμένη διάβρωση και οι σπηλαιώσεις

  1. Ωραία αυτά αλλά τα μπλόκια που μπαίναν κάθε χειμώνα για πολλά χρόνια πχ μπροστά από Γυαλί τζαμί που έχουν πάει; Η ανάγκη για αυτά λογικά θα είχε προκύψει από προηγούμενες εμπειρίες και μελέτες, γιατί έχει σταματήσει η τοποθέτησή τους; περιμένουμε πρώτα να γίνουν καταστροφές και μετά να πούμε ότι χρειάζεται και νέα μελέτη. Και δεν λέω ότι δεν χρειάζεται, αλλά που είναι τα μέτρα που παίρνονται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook