«Θολό τοπίο» οι τιμές του ελαιολάδου στην Κρήτη ενώ δεν έρχεται η πολυπόθητη αύξηση | Πίνακες

θολό-τοπίο-οι-τιμές-του-ελαιολάδου-σ-1316743

Η ηρεμία των τιμών, που παρατηρήθηκε κατά τις διακοπές Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, φαίνεται ότι συνεχίζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκες ελαιοπαραγωγικές χώρες, αφήνοντας τις πιθανές εξελίξεις για αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ και την ανάλυση της κατάστασης που υπογράφει ο επιστημονικός συνεργάτης του φορέα, Νίκος Μιχελάκης, «ο ορίζοντας των εξελίξεων αυτων παρουσιάζεται αρκετά θολός».

Αναλυτικότερα: «Η ενεργειακή κρίση φαινεται να επηρεάζει αρνητικά και την προσφορά αλλά και την ζήτηση πολλών προιόντων μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο για τις τιμες του οποίου σημαντικός μελλοντικός ρυθμιστικός παράγοντας, θα είναι η ερχόμενη πλέον εσοδεία, που ήδη έκανε την εμφάνιση της.

Βέβαια, η κινητικότητα της αγοράς παρουσιάστηκε κάπως αυξημένη σε μερικές χώρες μετά τις διακοπές, χωρίς όμως αυτό να συντελέσει σε σημαντική διαφοροποίηση των τιμών.

Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 3 Μαΐου 2022, τώρα και τρεις εβδομάδες οι μέγιστες τιμές του έξτρα παρθένου, διατηρήθηκαν στην Ελλάδα στα 3,50-3,65€/κ, στην Ιταλία στα 4,40€/κ, στην Ισπανία στα 3,85€/κ και στην Τυνησία στα 3,63€/κ (βλ. Πιν.1).

Το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός ειναι ότι, στην Ισπανία, αρκετές Βιομηχανίες φαίνεται να έστρεψαν την προσοχή τους σε ελαιόλαδα μεσαίας έως χαμηλής ποιότητας. Ετσι, οπως φαίνεται απο το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 3 Μαΐου 2022, στην Ισπανία οι ελάχιστες τιμές των έξτρα (3,30 €/κ) έχουν εξισωθεί σχεδόν με τις τιμές του (απλού) Παρθένου (3,26 €/κ) και του Λαμπάντε (3,21€/κ). Ενα φαινόμενο, με ανεξηγητες η και περίεργες αιτιάσεις!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook