Θλιβερή πραγματικότητα και στην Κρήτη η βία και η κακοποίηση

θλιβερή-πραγματικότητα-και-στην-κρήτ-773404

25 άτομα έχουν φιλοξενηθεί στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του δήμου Ηρακλείου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, προκειμένου να στηριχθούν με στέγη, ψυχολογικά και κοινωνικά, για να πατήσουν ξανά στα πόδια τους.

Η βία και η κακοποίηση αποτελούν θλιβερή πραγματικότητα που μάλιστα παίρνει διαστάσεις, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ξενώνα, από τις 30/12/2013 οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του, ως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 80 άτομα από τα οποία 34 είναι γυναίκες και 46 παιδιά. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, από τις 18/12/2015 έως και σήμερα, που ο Ξενώνας λειτουργεί στο πλαίσιο του 2ου ΕΣΠΑ, έχουν φιλοξενηθεί 56 άτομα, από τα οποία 24 γυναίκες και 32 παιδιά.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών απευθύνει κάλεσμα προς την κοινωνία να σπάσει το φράγμα του φόβου και της σιωπής, καθώς είναι ευθύνη όλων μας να μην κλείνουμε τα μάτια και να στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης.

Όπως επισημαίνει, αναφερόμενη στον Ξενώνα, «λειτουργεί σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των γυναικών και των παιδιών τους (σε περιπτώσεις που υπάρχουν δυστυχώς και παιδιά…)

Προσπαθούμε συνεχώς μέσα από δράσεις και προγράμματα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής αλλά και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για το εν λόγω σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο. Το ζητούμενο είναι τα θύματα βίας να μιλήσουν, να καταγγείλουν και να προστατευτούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας να κινηθούμε για να προλάβουμε καταστάσεις αλλά και για να απαλύνουμε πληγές, όσο μπορεί να ξεπεραστεί και να ξεχαστεί ένα  τέτοιο γεγονός στην ψυχή ενός ανθρώπου που έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίαιης συμπεριφοράς. Ο Ξενώνας παρέχει φιλοξενία σε γυναίκες και παιδιά που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία ή και πολλαπλές διακρίσεις.

Πολλαπλές διακρίσεις υφίσταται μια γυναικά όταν οι διακρίσεις που δέχεται λόγω του φύλου της αλληλοεπιδρούν με τις διακρίσεις που δέχεται λόγω κοινωνικών ανισοτήτων,  όπως είναι η κοινωνική τάξη, ο βαθμός αναπηρίας, η εθνική καταγωγή, η ηλικία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και ο απομακρυνόμενος τόπος διαμονής».

Οι δομές και τα στοιχεία του Ηρακλείου

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών έχει δυναμικότητα 20 γυναικών και των παιδιών τους και λειτουργεί επί 24ωρης βάσης. Οι υπηρεσίες που παρέχει ο Ξενώνας εκτός από τη στέγη και ασφαλή διαμονή και προστασία των θυμάτων είναι κοινωνική και ψυχολογική στήριξη. Ενημέρωση των θυμάτων για τα δικαιώματά τους και διευκόλυνση της πρόσβασης σε νομική συμβουλευτική. Επίσης συμβάλλει και στην κοινωνική τους επανένταξη.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να ενημερωθούν και να προβούν σε αίτημα εισαγωγής στον Ξενώνα μπορούν να απευθυνθούν:

  • στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου (2810-341387)
  • στη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δ. Ηρακλείου (2813-409128)
  • στην τηλεφωνική γραμμή SOS, 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Συμβολικές δράσεις κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου», εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών, στις 25 Νοεμβρίου ημέρα Κυριακή, πρόκειται να πραγματοποιήσει τις παρακάτω συμβολικές δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

25 Νοεμβρίου

Συνεργασία με πάνω από 100 επιχειρήσεις εστίασης και καφέ, της πόλης και της ενδοχώρας του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας, της Σητείας και  σε πολλά υποκαταστήματα κεντρικών επιχειρήσεων του Ηρακλείου σε όλη τη Περιφέρεια Κρήτης, διαθέτοντας τους δωρεάν σουπλά και σουβέρ με σχετικές θεματικές εικόνες και μηνύματα αναφορικά με τη κακοποίηση της γυναίκας.

Συνεργασία με ακτοπλοϊκές γραμμές, για τη τοποθέτηση αντίστοιχου έντυπου υλικού, στα δρομολόγια (Πειραιάς – Ηράκλειο, Ηράκλειο – Πειραιάς) εκείνης της ημέρας, στα εστιατόρια και cafe των γραμμών και  ενημερωτικών φυλλαδίων σε όλους τους χώρους των πλοίων.

26 & 27 Νοεμβρίου 

Συμμετοχή του Συνδέσμου στη δράση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας (Π.ΕΠ.ΙΣ.) και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) στην Πλατεία Ελευθερίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού από τις 10:00 π.μ. ως τις 2:00 μ.μ., αναφορικά με το φαινόμενο της ενδο-οικογενειακής/ενδο-συντροφικής βίας.

Κοινή Συνέντευξη Τύπου με φορείς της πόλης μας .

28 Νοεμβρίου

Συν διοργάνωση ενημερωτικής ομιλίας με θέμα:

Ενδο-οικογενειακή/Ενδο-συντροφική βία -Πρόληψη και αντιμετώπιση.

«Η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός»,  στις 17:00, στην συνεδριακή  αίθουσα  του B.I.C.,  στην οδό Φιλοθέου Ά  8, στην  Ιεράπετρα. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Λασιθίου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων  Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου ( Ξενώνας κακοποιημένης γυναίκας και παιδιού ).

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook