Θλίψη στην κρητική μουσική – Πέθανε αγαπητός λυράρης

Η Ανωγειανή γη, υποδέχτηκε πριν λίγες ώρες τον Βαγγέλη Πλουσή, έναν άξιο και εξαιρετικής ποιότητας άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια, μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Αγαπητός και δέκτης σεβασμού από όλο το χωριό, ο “Πλουσοβαγγέλης” αναχώρησε για το μεγάλο ταξίδι, με τους φίλους και συγχωριανούς του να μην μπορούν να τον αποχαιρετήσουν όπως θα του άξιζε, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Με την ΑΝΩΓΗ, επικοινώνησε ο οδοντίατρος Γιάννης Καλομοίρης του “Ντουλγκέρη”, στέλνοντας ένα κείμενο αποχαιρετισμού στον φίλο του Βαγγέλη, και ξεχωριστό συνεργάτη του στις σπουδαίες εποχές της “Πράσινης Φωλιάς” και της άνθησης του τουρισμού στα Ανώγεια. Εκεί όπου ο εκλιπών έπαιζε λύρα με τη συνοδεία του λαούτου του Γιάννη, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες του τόπου μας.

Αναλυτικά το κείμενο του Γιάννη Καλομοίρη:

“Σήμερα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, ο Βαγγέλης Πλουσής. Ένας ξεχωριστός Ανωγειανός. Ένας άνθρωπος εργατικός, με μεγάλη καρδιά, νοικοκύρης και πολύ καλός οικογενειάρχης.

Σαν συνεργάτης του πατέρα μου, μόνιμος λυράρης στην “Πράσινη Φωλιά” για περίπου δυο δεκαετίες, υπήρξε άψογος, συνεπής και πάντα με καλοσύνη και ανθρωπιά. Αγαπητός από όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του: χορευτές, μουσικοί, οδηγοί, ξεναγοί και ιδιαιτέρως αγαπητός από την οικογένεια μου, πράγμα που οδήγησε στην κουμπαριά και στη συντεκνιά μας και σε μια σχέση αγάπης και σεβασμού που θα διαρκεί εσαεί.

Με τον “φίλο”, όπως με αποκαλούσε κι αυτός, Βαγγέλη, συνυπήρξαμε στο μουσικό πάλκο οι δυο μας, λύρα και λαούτο για μια δεκαετία. Σχέση φιλίας και μουσική συνάμα. Ο Βαγγέλης, όπως και ο αδερφός του βέβαια ο Σπυρίδος , ήξερε και έπαιζε άριστα τη λύρα στους περισσότερους καλούς Κρητικούς σκοπούς, τους οποίους μαζί του πρωτόακουσα και πρωτοέπαιξα. Συρτά, κοντυλιές, μαλεβιζιώτη, καλαματιανά, τα ήξερε σχεδόν όλα. Ως και το “Μαύρε Χωρισμέ”, το δύσκολο, αλλά μοναδικό Καλαματιανό του Μουντάκη που μου άρεσε και του το ζητούσα, το έπαιζε και το τραγουδούσε άψογα.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου ήταν τουρίστες, έπαιζε με τον ίδιο σεβασμό προς τη λύρα του, όπως θα έπαιζε μπροστά σε οποιοδήποτε. Έτσι έβαλε σημαντικό λιθάρι στην οικονομική αλλά και πολιτιστική άνθηση των Ανωγείων, που έφερε η “Πράσινη Φωλιά” μαζί με τον Δήμο Ανωγείων, τις δεκαετίες του 80′ και 90′.

Φίλε Βαγγέλη ταλαιπωρήθηκες τα τελευταία χρόνια με θέματα υγείας, όμως η άξια Γεωργία σου, σου πρόσφερε την αγάπη και τη βοήθεια που χρειαζόσουν. Τώρα λυτρώθηκες και φεύγεις για τον κάτω κόσμο, όπου σε περιμένουν πρόσωπα αγαπημένα. Με την καλοσύνη και τη λύρα σου, θα είσαι η καλύτερη συντροφιά.

Καλό ταξίδι φίλε Βαγγέλη. Θερμά συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια.”

-Η ΑΝΩΓΗ, ευχαριστεί θερμά τον Γιάννη Καλομοίρη, για την προσφορά 100 ευρώ στη μνήμη του Βαγγέλη Πλουσή, για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής μας έκδοσης. Τα χρήματα θα διατεθούν για το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

-Στην φωτογραφία βλέπουμε τον αείμνηστο πλέον Βαγγέλη Πλουσή στη λύρα και τον Γιάννη Καλομοίρη στο λαούτο, σε μια από τις εκδηλώσεις της “Πράσινης Φωλιάς” το 1978.

Ας είναι ελαφρύ το Ανωγειανό χώμα που τον σκέπασε. Καλοστραθιά “Πλουσοβαγγέλη”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΘα βρούμε εξωγήινους έως το 2026: Το νέο τηλεσκόπιο της NASA ανιχνεύει ζωή σε 60 ώρες
Επόμενο άρθροΟμελέτα της άνοιξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ