Θετικά νέα από έρευνα στο Ισραήλ: Το εμβόλιο της Pfizer σταματά την εξάπλωση του κορονοϊού

θετικά-νέα-από-έρευνα-στο-ισραήλ-το-εμβ-1158660

Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech για την Covid-19 έδειξε να σταματά την λοίμωξη της ευρείας πλειοψηφίας των ανθρώπων που το έλαβαν στο Ισραήλ, στην πρώτη ένδειξη σε πραγματικά συνθήκες ότι η ανοσοποίηση μειώνει δραστικά τη διασπορά του κορονοϊού.

To εμβόλιο Pfizer / BioNTech, που χορηγείται στο Ισραήλ από τις 20 Δεκεμβρίου, αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 89,4% στην πρόληψη της επιβεβαιωμένης εργαστηριακά λοίμωξης, σύμφωνα με αντίγραφο μελέτης που αναρτήθηκε στο Twitter. Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ στην προκαταρκτική ανάλυση των ευρημάτων, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, των τελευταίων μιας σειράς θετικών στοιχείων που βγαίνουν από το Ισραήλ, που έχει χορηγήσει περισσότερα εμβόλια κατά κεφαλήν στους πολίτες του σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Το Σάββατο οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά 99% στην πρόληψη θανάτων από την Covid-19. Τα πρώτα αυτά στοιχεία -ειδικά εφόσον επιβεβαιωθούν – είναι ενθαρρυντικά επειδή δείχνουν ότι το εμβόλιο ίσως εμποδίζει ακόμη και τους ασυμπτωματικούς φορείς να μεταδίδουν τον κορονοϊό, πράγμα που δεν ήταν μέχρι τώρα σαφές καθώς οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εστίαζαν στις ικανότητές τους να σταματούν τις συμπτωματικές μολύνσεις.

Ανοσία της αγέλης

«Αυτά είναι τα στοιχεία που χρειάζεται να δούμε για να εκτιμήσουν την πιθανότητα να φθάσουμε με τα εμβόλια στην ανοσία της αγέλης», είπε στο Bloomberg η επιδημιολόγος Ρέινα ΜακΙντάιρ, καθηγήτρια βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ. «Ωστόσο, πρέπει να δούμε σε επιθεώρηση τα αποτελέσματα, που θα έχουν ελέγξει ομότιμοι, ώστε να τα μελετήσουμε λεπτομερώς», πρόσθεσε.

Οι Pfizer / BioNTech είπαν ότι αναλύουν πραγματικά δεδομένα που έρχονται από το Ισραήλ για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του και τα οποία θα ανακοινώσουν μόλις έχουν ολοκληρώσει την μελέτη. Η έρευνα αυτή δεν σχεδιάστηκε για να μετρήσει επακριβώς τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, επειδή χρησιμοποίησε εθνικά δεδομένα διαγνωστικών τεστ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στα ποσοστά δοκιμών μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, δήλωσε η Ζόι ΜακΛάρεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη σχολή Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ της κομητείας Μπάλτιμορ. «Το βασικό αποτέλεσμα υπερεκτιμά τη μείωση της μετάδοσης από το εμβόλιο της Pfizer», τόνισε.

Η μελέτη συγκρίνει τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων μεταξύ εκείνων που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και εκείνων που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, οπότε τα δεδομένα θα υποτιμήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά των ασυμπτωματικών, σε αυτήν την ομάδα, είπε.

«Χρειάζονται κι άλλα στοιχεία» για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

«Κι αυτό σημαίνει ότι η πραγματική μείωση της μετάδοσης είναι χαμηλότερη από την εκτιμώμενη στο 89,4%. Πόσο χαμηλότερη; Θα χρειαστούμε κι άλλα στοιχεία για να γνωρίζουμε επακριβώς. Αλλά αναμένω ότι όταν θα έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι και πάλι θα διαπιστώσουμε ότι το εμβόλιο μειώνει τη διασπορά κι αυτά θα είναι πολύ καλά νέα», σημείωσε. Περίπου το 80% των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της μελέτης, από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, προκλήθηκαν από το πιο μεταδοτικό στέλεχος, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Η προσπάθεια εμβολιασμού του Ισραήλ ξεκίνησε λίγο πριν εμφανιστεί η λεγόμενη παραλλαγή B.1.1.7, πυροδοτώντας το κύμα των μολύνσεων κι οδηγώντας σε τρίτο lockdown στις 8 Ιανουαρίου.

Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, περίπου το 27% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω στο Ισραήλ εμβολιάστηκαν πλήρως με το μοναδικό μέχρι τότε διαθέσιμο εμβόλιο στη χώρα, εκείνο των Pfizer / BioNTech . Τα άτομα θεωρήθηκαν πλήρως εμβολιασμένα και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση από τη στιγμή που είχαν περάσει πάνω από επτά ημέρες από τη δεύτερη δόση για τη λήψη των δεδομένων.

Βάσει της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2, ένα εμβόλιο που είναι 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης, είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη της Covid-19 σε έναν πληθυσμό στον οποίο επιτυγχάνεται υψηλή κάλυψη εμβολιασμού, δήλωσε η εμβολιολόγος του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ, Έλεν Πετούση-Χάρις. Η εξάλειψη της Covid-19 θα εξαρτηθεί από τις πιθανές «δεξαμενές» του SARS-CoV-2 σε ζώα, τις γενετικές αλλαγές στον κορονοϊό, που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να ξεφύγει από την ανοσία, που προκαλείται από εμβόλια και την ικανότητα να σταματήσει τη μετάδοση σε όλο τον κόσμο, είπε η Χάρις.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook