Θεσσαλονίκη: 55 γυναίκες με κορονοϊό γέννησαν, αλλά κανένα νεογνό δε νόσησε

θεσσαλονίκη-55-γυναίκες-με-κορονοϊό-γέν-1281761

Πενήντα πέντε τοκετοί επίτοκων, που βρέθηκαν θετικές σε Covid -19, πραγματοποιήθηκαν στην Α’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Παπαγεωργίου από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και το 50% εξ αυτών γέννησε φυσιολογικά, ενώ δεν υπήρξε κανένα περιστατικό νεογνού που να νόσησε από κορονοϊό.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από άρθρο, με τίτλο «Διαχείριση της εγκυμοσύνης στην πανδημία», των Θεμιστοκλή Μίκου, αναπληρωτή καθηγητή, Αναστάσιου Χατζηαγγέλου, επιμελητή Α’, Ευαγγελίας Σαράντη, μαίας, προϊσταμένης Αίθουσας Τοκετών και Γρηγόρη Γκριμπίζη, καθηγητή, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χρέος Ζωής» του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

«Από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, εξετάσθηκαν στη Βραχεία Covid-19 της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής 2070 γυναίκες, εκ των οποίων οι 1511 ήταν έγκυες και οι 559 αντιμετώπιζαν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1003 και 89 έγκυες διαγνώσθηκαν θετικές.

Στο χρονικό αυτό διάστημα έγιναν 55 τοκετοί σε θετικές επίτοκες. To 50% γέννησε φυσιολογικά. Τρεις έγκυες νοσηλεύθηκαν με βαριά λοίμωξη λόγω του νέου κορονοϊού και χρειάστηκε να διασωληνωθούν και να παραμείνουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς υποστήριξη. Στις δύο από αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και οι ασθενείς έπρεπε να υποβληθούν σε καισαρική τομή και τοκετό πολύ πρόωρου νεογνού. Και οι τρεις έγκυες που διασωληνώθηκαν εξήλθαν από τη ΜΕΘ και πήραν εξιτήριο σε καλή κατάσταση.

Η τρίτη ασθενής ολοκλήρωσε την εγκυμοσύνη της, αφού εξήλθε από το Νοσοκομείο. Δεν υπήρξε κανένα περιστατικό νεογνού, το οποίο νόσησε με Covid-19», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, τονίζοντας παράλληλα ότι «αν και όλο το ανθρώπινο δυναμικό καταβάλλει τα μέγιστα για την καλύτερη έκβαση των περιστατικών, ο εμβολιασμός αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τον περιορισμό της συχνότητας των βαρέων περιστατικών».

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, η Α’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου αποτελεί Κλινική Covid Αναφοράς για τα μαιευτικά περιστατικά για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook