Θες να ελέγχεις τα συναισθήματά σου; 9 δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσεις

θες-να-ελέγχεις-τα-συναισθήματά-σου-9-δ-1700617

Μπορεί να πιστεύεις ότι η ψυχική σου υγεία βελτιώνεται μόνο με τον διαλογισμό ή την ψυχοθεραπεία. Αλλά η πραγματικότητα πάνω σε αυτό εξαρτάται από πολλά περισσότερα: από τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις, από το πώς αντιδρούμε σε διάφορες καταστάσεις, και κυρίως από το πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Μια καλή για όλα αυτά, είναι να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Το Stylist συγκέντρωσε μερικά tips από το mental health και wellness community app TruConnect για το πώς να καλλιεργήσεις τις παρακάτω δεξιότητες που σχετίζονται με τον συναισθηματικό σου έλεγχο. Μπορείς!

1. Αυτεπίγνωση

Η πρώτη συμβουλή είναι η αυτεπίγνωση. Σύμφωνα με το TruConnect: «Αν δεν έχουμε επίγνωση του εαυτού μας, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα τα συναισθήματά μας. Πώς μπορούμε να ελέγχουμε τα συναισθήματα που αγνοούμε; Αυξάνοντας την αυτεπίγνωση, χτίζουμε καλύτερα θεμέλια για πιο αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων μας στο μέλλον».

2. Συναισθηματική αποδοχή

«Η συναισθηματική αποδοχή είναι μια δεξιότητα που περιλαμβάνει, την αποδοχή και των αρνητικών συναισθημάτων χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου γι’ αυτά. Αν κάποιος πέσει στην παγίδα να τα κρίνει, αυτά ενισχύονται, διαρκούν περισσότερο και γίνονται πιο δύσκολα διαχειρίσιμα», υποστηρίζει το app τονίζοντας: «Για να τα αποδεχτείς, εξάσκησε περισσότερο την ενσυνειδητότητα και άσε στην άκρη την κριτική».

3. Εστίαση στα θετικά

Το να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να απολαύσεις και να εκτιμήσεις τα θετικά που σου συμβαίνουν, είναι το καλύτερο tip σύμφωνα με τους ειδικούς. Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί λοιπόν κάτι καλό, κάνε μια παύση, επικεντρώσου στις αισθήσεις σου και παρατήρησε πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η όλη εμπειρία.

4. Προσωρινή αποστασιοποίηση

Τι σημαίνει αυτό; Ότι καλό είναι να πάρεις παροδικά, τις αποστάσεις σου από μια παροντική κατάσταση για να φανταστείς τον εαυτό σου στο μέλλον. Αυτό που σε προβληματίζει τώρα, για πόσο ακόμη πιστεύεις ότι θα σε απασχολεί; Το σημαντικό είναι πως ο χρόνος έχει την τάση να τα επουλώνει όλα.

5. Συναισθηματική επίγνωση

Υπάρχουν διάφορες διεργασίες στον εγκέφαλό μας που βοηθούν να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας. Το σημαντικό είναι να κάνεις focus σε θετικό λεξιλόγιο καθώς αυτό θα σε φέρει σε επαφή με όλα σου τα συναισθήματα.

6. Αυτο- αποστασιοποίηση

Αυτή η συναισθηματική δεξιότητα θα σε φέρει αντιμέτωπο με όλη την αλήθεια σου. Με το να πάρεις απόσταση από τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να δεις ως εξωτερικός παρατηρητής τα αρνητικά σου συναισθήματα κι έτσι θα τα δεις υπό μία εντελώς διαφορετική οπτική.

7. Συναισθηματική προσοχή

Είναι ο επιστημονικός όρος για να πεις ότι προσπαθείς να βλέπεις πάντα τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων. Στρέφεις όλη σου την προσοχή στα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή σου, κι όχι στα αρνητικά και αυτό σε βοηθάει να μειώσεις το άγχος.

8. Ευγνωμοσύνη

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή της ευγνωμοσύνης. Μεταμορφώνει κυριολεκτικά τη ζωή σου και για να προσπαθήσεις να την προσεγγίσεις περισσότερο στην καθημερινότητα, προσπάθησε να καταγράφεις 3 πράγματα, για τα οποία νιώθεις ευγνώμων.

9. Επαναξιολόγηση

Η επαναξιολόγηση είναι μια δεξιότητα που σου επιτρέπει να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, βλέποντας την εμπειρία από την οποία προκλήθηκαν, ως πιο θετική και λιγότερη αρνητική. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει να εστιάζεις περισσότερα στα θετικά συναισθήματα.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook