Θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας | Στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο Ποροσένκο

θερμό-επεισόδιο-μεταξύ-ρωσίας-και-ουκ-774234

Διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, μετά το θερμό επεισόδιο που έλαβε χώρα την Κυριακή στον πορθμό του Κερτς.

Το καθεστώς αναμένεται να έχει ισχύ για 60 ημέρες, ενώ νωρίτερα έλαβε την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας. Για την εφαρμογή του μέτρου, χρειάζεται η τελική έγκριση από την ουκρανική Βουλή. Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανία έχει ξεκινήσει ήδη την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων.

Η ψηφοφορία στην ουκρανική Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί εντός της ημέρας.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν χθες τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς, ανέφεραν διπλωμάτες. Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, κατά τις ίδιες πηγές. Η Μόσχα ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Στην αναμέτρηση της Κυριακής τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.

Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

 

Διαδηλώσεις εθνικιστών στην Ουκρανία

Ουκρανοί εθνικιστές διαδήλωσαν μπροστά στο κτίριο του προξενείου της Ρωσίας στο Λβιβ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων που κατόπιν κύλησαν ως τον φράκτη που περιβάλλει το κτίριο της διπλωματικής αποστολής, μετέδωσε ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός. «Ακτιβιστές καίνε ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά στο ρωσικό προξενείο στο Λβιβ», μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 24». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέλη εθνικιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στο στενό του Κερτς.

Παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο. Και σε αυτή τη διαδήλωση, ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διαφόρων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το κτίριο με δεκάδες καπνογόνα, αλλά η προσπάθεια τους να βάλουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κατόπιν να τα κυλήσουν προς το κτίριο εμποδίστηκε από την αστυνομία.

ΕΕ και NATO καλούν να υπάρξει «αποκλιμάκωση»

Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς. «Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της. Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», μέσω μιας εκπροσώπου του.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής. Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Το NATO από την πλευρά του τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook