«Θερίζουν» τα Χανιωτάκια οι παιδικές ιώσεις και οι πνευμονίες – Αυξημένες οι νοσηλείες νεογνών

θερίζουν-τα-χανιωτάκια-οι-παιδικές-1577088

Αύξηση και των πνευμονιών

Έξαρση των ιώσεων αλλά και των λοιμώξεων καταγράφεται αυτό το διάστημα στα Χανιά, με πολλά μικρά παιδιά αλλά και βρέφη να ταλαιπωρούνται και να χρειάζεται ακόμη και να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Τουλάχιστον ένα παιδί μπαίνει καθημερινά με πνευμονία στο νοσοκομείο Χανίων, δήλωσε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Παναγιώτα Χίνου.

Η κ. Χίνου αναφέρθηκε στις ιώσεις που κυριαρχούν αυτή την εποχή ενώ έκανε γνωστό πως νοσηλεύονται αρκετά βρέφη κάτω των 5 μηνών:

«Αυτή την εποχή έχουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών παιδιών που προσέρχονται τόσο στα επείγοντα της παιδιατρικής και άλλα που δυστυχώς χρειάζεται να νοσηλευτούν. Υπάρχουν παιδιά που παρουσιάζουν ιογενείς λοιμώξεις. Υπάρχει και η γρίπη αυτή την εποχή και ο RSV δηλαδή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που προσβάλλει συνήθως τα βρέφη και δυστυχώς αρκετά από αυτά λόγω των συμπτωμάτων χρειάζεται να νοσηλευτούν και ήδη αυτή την εποχή έχουμε αρκετά παιδάκια με βρογχιολίτιδα κάτω των 5 μηνών δηλαδή και πολλά κάτω των δυο μηνών και αυτά ταλαιπωρούνται αρκετά. Δεν υπάρχει μέρα που να μην βάλουμε εισαγωγή παιδιού με πνευμονία».

Την ίδια ώρα, αύξηση παρατηρείται και στις μικροβιακές λοιμώξεις, με πολλά παιδιά να χρήζουν άμεσης νοσηλείας. Ο περιορισμός των παιδιών κατά την διάρκεια της πανδημίας φαίνεται να «κοίμισε» στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, το οποίο τώρα αντιδρά αφού δεν εφαρμόζονται πια τα αυστηρά μέτρα προστασίας:

«Φυσικά έχουμε και μικροβιακές λοιμώξεις εκτός από τις ιώσεις. Πολλά είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται με πνευμονία που αυτή την εποχή είναι λίγο παραπάνω από το αναμενόμενο. Συνήθως αυτές οι πνευμονίες, τουλάχιστον από την εικόνα τους και από τα εργαστηριακά τους, φαίνεται να οφείλονται σε μικρόβιο, το πιθανότερο πνευμονιόκοκος. Ίσως επειδή τα παιδιά λόγω του κόβιντ ήταν πολύ περιορισμένα, όσο τα προφύλασσε και η μάσκα. Το ανοσοποιητικό ήταν «κοιμισμένο» και τώρα αντιδρά», τόνισε η κ. Χίνου.

Έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων

Σχετικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι: «Υπήρχαν και πριν παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού απλώς αυτό το κύμα των λοιμώξεων ήρθε νωρίτερα, λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς χωρίς προφυλάξεις. Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Οι γονείς να πηγαίνουν έγκαιρα τα παιδιά στον γιατρό, να κάνουν εξετάσεις για να φανεί εγκαίρως η διάγνωση και τα παιδιά να μην ταλαιπωρούνται πολλές μέρες και να χρειάζεται να νοσηλευτούν».

Πόσο διαρκούν οι ιώσεις

Οι ιώσεις διαρκούν συνήθως έως τέσσερις ημέρες ωστόσο οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου εάν αντιληφθούν κάποια αλλαγή στην κλινική εικόνα των παιδιών, να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια:

«Οι ιώσεις που τα παιδιά τις περνούν στο σπίτι, διαρκούν 3 – 4 ημέρες και εάν δεν έχουν επιπλοκές υποχωρούν. Το πρόβλημα είναι εάν παρουσιάζουν κάποια επιπλοκή, δηλαδή μια βρογχίτιδα, μια ωτίτιδα ή και πνευμονίες», συμπλήρωσε η κ. Χίνου.

Όσο για τα παιδιά που νοσούν αλλά παρουσιάζουν καλή κλινική εικόνα, η κ. Χίνου είπε πως «είναι πολλά τα παιδιά που είναι καλή η κλινική τους εικόνα, δηλαδή κάνουν τρεις μέρες πυρετό στο σπίτι με αντιπυρετικά και όταν ο πυρετός συνεχίζεται τότε πάνε στον παιδίατρο και φαίνεται η ακτινογραφία. Υπάρχουν βέβαια και παιδιά, τα οποία δεν είναι από την αρχή καλά και πρέπει οι γονείς να ευαισθητοποιηθούν να το πάνε γρήγορα στον παιδίατρο, ώστε αν είναι κάτι, όπως μια πνευμονία που χρειάζεται νοσηλεία, να γίνει έγκαιρα και όχι να περάσουν 4 και 5 μέρες. Ο γονιός πρέπει να είναι πάντα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο, ώστε αν αλλάξει κάτι στην κλινική εικόνα του παιδιού, τότε πρέπει να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο και πριν το τρίτο 24ωρο του πυρετού».

Πότε τα παιδιά πρέπει να μένουν σπίτι

Η έξαρση των ιώσεων οφείλεται κυρίως στην διασπορά που γίνεται στο σχολικό περιβάλλον: «Τα παιδιά αν είναι δυνατόν, όταν είναι με πυρετό, καλό είναι να μένουν σπίτι. Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο για τους γονείς που δουλεύουν αλλά όταν πάνε σχολείο και στους παιδικούς σταθμούς γίνεται η διασπορά».

Μέσα πρόληψης

Η διατροφή αποτελεί από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης των ιώσεων, με τους περισσότερους γιατρούς να μην υποστηρίζουν ιδιαιτέρως την λήψη συμπληρωμάτων:

«Τα παιδιά πρέπει να τρέφονται σωστά, να κοιμούνται καλά, να έχουν μια φυσιολογική ζωή, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και στις ιώσεις και στις λοιμώξεις που μπορεί να τα προσβάλλουν. Η διατροφή συμπεριλαμβάνει ότι είναι απαραίτητο για τα παιδιά, δεν χρειάζεται να παίρνουν συμπληρώματα».

Προσοχή σε βρέφη και νεογνά

Τέλος, η κ. Χίνου συνέστησε περιορισμό των επισκέψεων στα βρέφη κάτω των τριών μηνών αλλά και τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την επαφή με αυτά: «Καλό είναι οι ενήλικες να μην επισκέπτονται νεογνά κάτω των 3 μηνών, ώστε να μην τους μεταφέρουν κάποιες λοιμώξεις που μπορεί να τα δυσκολέψουν. Με τα μωρά ακόμη περισσότερη προσοχή όσον αφορά τις επαφές». 

zarpanews.gr

One thought on “«Θερίζουν» τα Χανιωτάκια οι παιδικές ιώσεις και οι πνευμονίες – Αυξημένες οι νοσηλείες νεογνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook