Θεοδωρίδου για νέας γενιάς εμβόλιο: Απαιτείται χρόνος – Είναι λάθος να περιμένουν ειδικά οι ευάλωτοι

θεοδωρίδου-για-νέας-γενιάς-εμβόλιο-απ-1477088

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επανήλθαν στις ενημερώσεις για να δώσουν διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου.

Η κα Μαρία Θεοδωρίδου παίρνοντας τον λόγο είπε ότι στις 03/05/2022 η επιτροπή εμβολιασμού είχε διατυπώσει την σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και μένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Είπε ακόμα ότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσοδιαφυγής του ιού αλλά και των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων παρατηρούμε διεθνώς έναν αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω κυρίως του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή επανήλθε στην σύστασή της που είναι αμετάβλητη. Η δόση αυτή θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού κάτω των 60 ετών η επιτροπή επισημαίνει ότι τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Αλλά συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα 4ης δόσης εξατομικευμένα αν το επιλέξουν με σύμφωνη ιατρική γνώμη. Ο κύριος λόγος του εμβολιασμού, τόνισε, είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν γίνει 332.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60 ετών.

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κα Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Είπε ακόμα ότι αδικήθηκε η επιτροπή γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης. Τόνισε ότι αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την επιτροπή να την επανεξετάσετε.

Δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δείτε την ενημέρωση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook