Θεμιστοκλέους: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενισχυτική δόση του εμβολίου δεν θα είναι υποχρεωτική και θα αφορά άτομα από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι υποχρεωτική.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι οι πολίτες κλείνουν ήδη ραντεβού για την τρίτη δόση και έχουν εμβολιαστεί γύρω στις 10.000 άτομα. Επανέλαβε δε ότι αύριο Δευτέρα θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τα επόμενα βήματα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ANT1, η ενισχυτική δόση θα αφορά άτομα πάνω από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και οι αυριανές ανακοινώσεις θα είναι «για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες κατηγορίες συγκεκριμένες».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης του εμβολίου, ο Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της ΕΕ. Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει».

Και εξηγώντας τον λόγο που ήταν υποχρεωτικές η πρώτη και η δεύτερη δόση, σχολίασε πως «τα εμβολιαστικά σχήματα είναι δύο δόσεις. Πάμε σε ενισχυτική δόση για να ενισχυθεί το καλό αποτέλεσμα, το οποίο μειώνεται όμως και με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος», ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων.

«Τα αντισώματα μετρώνται με διαφορετικές μεθόδους και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει», δήλωσε, αναφερόμενος και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Επίσης, τόνισε, για το Freedom Pass, πως «είναι μέτρα που έχουν αποδώσει».

Για τον εμβολιασμό 5 – 12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως όταν δοθούν οι εγκρίσεις, θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα.

«Δεν αναμένεται πολύ σύντομα» σημείωσε, εκτιμώντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις προς το τέλος του 2021, με αρχές του 2022.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑθλητικές τηλεοπτικές μεταδόσεις: Πού και τι θα δείτε την Κυριακή
Επόμενο άρθροΑκμή: 4 τοπικές θεραπείες για να την αντιμετωπίσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ