Θέμα ωρών η επίταξη των γιατρών

θέμα-ωρών-η-επίταξη-των-γιατρών-1272522

Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών που έχουν προσκληθεί από την πολιτεία να ενισχύσουν, έναντι αποζημίωσης για τις υπηρεσίες τους, τις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Το σήμα του πρωθυπουργού από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ήταν ξεκάθαρο:

«Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα, παρά αργότερα, έτσι ώστε τα όποια κενά αυτή τη στιγμή διαπιστώνονται να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό».

Οι ανακοινώσεις

Ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν επιταχυντής των αποφάσεων, που από τα διαδοχικά καλέσματα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τα τελευταία εικοσιτετράωρα- με δεδομένη την χαμηλή ανταπόκριση που καταγράφεται-φαντάζουν ως μονόδρομος. Στην οδό Αριστοτέλους και σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΥΠΕ, επικαιροποιείται συνεχώς ο κατάλογος για την κάλυψη των αναγκών, που έχουν ενσκήψει από την εκθετική αύξηση των μολύνσεων, για τα νοσοκομεία σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.

Παράλληλα συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να εκπέμπει μηνύματα συντονισμού, εν είδει ολιγόωρου τελεσιγράφου, προς τους Ιατρικούς Συλλόγου. Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης προσδιόριζαν τον χρόνο ανακοίνωσης της επιστράτευσης του ιατρικού προσωπικού στα προσεχή εικοσιτετράωρα και με απώτερο ορόσημο στις αρχές ή το αργότερο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Όπως εξηγούσαν όμως η έναρξη της διαδικασίας εξαρτάται από τη δυναμική του πανδημικού φαινομένου.

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή, αυξάνονται οι ειδικότητες που μπορούν να μετακινούνται σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης ΥΠΕ και ιδιωτών γιατρών προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη εφημεριών, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η ανώτατη μηνιαία αποζημίωση θα φτάνει τα 2.000 ευρώ δηλαδή 250 ευρώ ανά εφημερία και αφορούν στις ειδικότητες των αναισθησιολόγων, των παθολόγων, των πνευμονολόγων και εντατικολόγων.

Πάντως όπως είχε διευκρινιστεί στην προηγούμενη υποχρεωτική διαδικασία οι ιδιώτες ιατροί που εντάσσονται στο ΕΣΥ καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Άρα δεν έχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι τρίτου (ασθενή ή συγγενών του), κατά τη σχετική γνωμοδότηση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα διατήρησης των ιδιωτικών τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στο «κόκκινο»

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτήν την κατεύθυνση και εκτός απροόπτου εντός των προσεχών ωρών θα πρέπει να αναμένεται η δημοσιοποίηση της ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη με ακόμη 200 κλίνες Covid. Ισάριθμες είναι οι «εφεδρείες» που ενεργοποιούνται και για το σύστημα υγείας στη Λάρισα, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της έκτακτης προετοιμασίας που γίνεται και για την Αττική.

Την ίδια στιγμή ασκούνται έντονες πιέσεις στο σύστημα υγείας ενώ δοκιμάζονται και τα όρια των αντοχών του ανθρώπινου δυναμικού. Ο αυξανόμενος ρυθμός του αριθμού των ημερήσιων εισαγωγών κινείται στα όρια που μπορούν να υποστηριχθούν από τις υπάρχουσες υποδομές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.

Η αναβάθμιση στο κόκκινο του επιπέδου των αναγκών περίθαλψης έχει ενεργοποιήσει το εφεδρικό σχέδιο των διακομιδών στα νοσηλευτικά ιδρύματα όμορων περιφερειών, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα. Υψηλός είναι ο βαθμός δυσκολίας για τη διαχείριση των περιστατικών και στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου όπως μεταδόθηκε τρεις νοσούντες από covid-19, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θέλει να απαντήσει στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμών. Όπως γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού για πρώτη δόση και σχεδόν 300.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Περαιτέρω στη θετική δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει η επιχείρηση «Ελευθερία, το προηγούμενο 24ωρο προγραμματίστηκαν 41.275 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, και ακόμη 72.000 για την αναμνηστική, τρίτη δόση.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook