Θέλουν να μετονομάσουν την οδό Λαγκαδά σε «Μίκη Θεοδωράκη» αλλά δεν τους το επιτρέπουν

θέλουν-να-μετονομάσουν-την-οδό-λαγκαδ-1610514

Αρνητική τροπή είχε η προσπάθεια τεσσάρων δημάρχων της Θεσσαλονίκης να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η πρωτοβουλία που πήρε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε συνεργασία με τους δημάρχους Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, Νεάπολης – Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, δεν έγινε δεκτή από την αρμόδια «Επιτροπή του άρθρου 8» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Οι τέσσερις δήμαρχοι αποφάσισαν λίγο μετά το θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη να τον τιμήσουν δίνοντας το όνομά του σε έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης.

Το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Η αρμόδια «Επιτροπή του άρθρου 8» απέρριψε στη συνέχεια και τις τέσσερις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ξεχωριστά, επικαλούμενη τον τυπικό λόγο ότι η συγκεκριμένη οδός δεν ανήκει μονάχα σε ένα δήμο.

Ωστόσο, στο σκεπτικό της απόφασης μνημονεύονται εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών με τις οποίες η επιτροπή υποστηρίζει την αρνητική της θέση για τη μετονομασία αυτή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους, διότι επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και στους πολίτες…».

Επίσης, σε άλλη εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. αναγράφεται ότι «…οι συνεχείς μετονομασίες οδών, πλατειών και συνοικιών πρέπει να σταματήσουν. Μόνο για εξαιρετικούς λόγους και με πλήρη αιτιολόγηση μπορεί να γίνει μία μετονομασία».

Συνεπώς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κρίνει ότι η απόδοση τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, έναν άνθρωπο που έκανε παγκοσμίως γνωστή την Ελλάδα στο χώρο της μουσικής, δεν είναι «εξαιρετικά σημαντικός λόγος για τη μετονομασία ενός δρόμου».

Θα επιμείνουν οι δήμαρχοι

«Τέσσερις δήμοι και τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια αποφασίσαμε να τιμήσουμε έναν παγκόσμιο Έλληνα, έναν μεγάλο δημιουργό που με το έργο του όχι μόνο ένωσε όλους τους Έλληνες αλλά δόξασε τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η απόρριψη αυτής της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που με εκπλήσσει δυσάρεστα. Δεν μπορούν γραφειοκρατικές αντιλήψεις να ακυρώσουν την θέλησή μας» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, καταλήγοντας ότι οι δήμαρχοι θα επιμείνουν στην απόφασή τους.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook