Θέλει απόλυτη κυριαρχία… Γιατί επιμένει στην Κρήτη ο Μητσοτάκης παρά την εκλογική ανατροπή της ΝΔ;

θέλει-απόλυτη-κυριαρχία-γιατί-επιμέ-1703342

Πόσο πιο «γαλάζια» μπορεί να γίνει η Κρήτη; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε τις περιοδείες του στην περιφέρεια για τη δεύτερη προεκλογική περίοδο από τη μεγαλόνησο, δείχνοντας την ισχυρή σημειολογία που έχει η μεγάλη ανατροπή που πέτυχε εκεί η Ν.Δ.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το kathimerini.gr όλο το νησί ήταν στον εκλογικό χάρτη του 2019 ροζ και μετά την 21η Μαΐου βάφτηκε γαλάζιο. Η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση αποτυπώνεται γλαφυρά στις τέσσερις περιφέρειες. Αν και όσοι είχαν μελετήσει προσεκτικά τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019 δεν θα πρέπει να εξεπλάγησαν πολύ από το τωρινό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο, τότε, ΣΥΡΙΖΑ και τη δεύτερη Ν.Δ. ήταν μικρή. Στο Λασίθι και το Ρέθυμνο, μάλιστα, οριακή.

Στο Λασίθι, το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει με ποσοστό 34,57% και η Ν.Δ. είχε 34,32%. Στο Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 36,99% και η Ν.Δ. 36,55%. Μικρή, αλλά όχι οριακή ήταν η διαφορά και στα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 37,35% και η Ν.Δ. 34,05%. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στο Ηράκλειο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει ποσοστό 43,22% των ψήφων, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 30,15%.

Στο εκλογές της 21ης Μαΐου η εικόνα άλλαξε δραστικά, με τη διαφοροποίηση να μην περιορίζεται στην αλλαγή της πρωτιάς. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ. κατάφερε να αποκτήσει και στις τέσσερις περιφέρειες ισχυρό προβάδισμα και όχι οριακό, ενώ δυναμικά στο «κάδρο» μπήκε το ΠΑΣΟΚ, που κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση σε Ρέθυμνο και Λασίθι και να είναι τρίτο μεν, αλλά σε απόσταση αναπνοής από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, στο Ηράκλειο. Το νέο εκλογικό τοπίο έφερε σημαντικές ανακατατάξεις και στην κατανομή των εδρών, ενώ η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επηρεάσει την κατανομή των εδρών μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε πάρει στις τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης αθροιστικά επτά έδρες. Τον ίδιο αριθμό εδρών παίρνει και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει το 2019 έξι έδρες, οι οποίες περιορίστηκαν σε τρεις. Το ΠΑΣΟΚ, που είχε μόνο μία έδρα, στο Ηράκλειο, παίρνει πλέον τέσσερις έδρες και εκπροσωπείται στις τρεις περιφέρειες της μεγαλονήσου, καθώς δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή στα Χανιά. Δύο έδρες εξασφάλισε στις εκλογές του Μαΐου το ΚΚΕ έναντι μίας που είχε πάρει στις εκλογές του 2019. Τέλος, το 2019 είχε πάρει μία έδρα στην Κρήτη το ΜέΡΑ25, που εξέλεξε στο Ηράκλειο τον Γιώργο Λογιάδη.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, εάν στο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική που θα εφαρμοστεί στις 25 Ιουνίου, το ΚΚΕ θα έχανε τη μία έδρα στα Χανιά, η οποία θα πήγαινε στη Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκλεγόταν ο Αλέξανδρος Μαρινάκης του ΚΚΕ και για τη Ν.Δ. θα έπαιρνε την έδρα ο τρίτος σε σταυρούς υποψήφιος, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Οσον αφορά το Ηράκλειο, ενδιαφέρον είχε για το ΠΑΣΟΚ το ποια έδρα θα επέλεγε, τελικά, να κρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς αυτή ήταν η μία από τις τρεις περιφέρειες που είχε κατέβει υποψήφιος ο πρόεδρος του κόμματος. Τελικά επέλεξε την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης και έτσι εξελέγησαν οι Ελένη Βατσίνα και Φραγκίσκος Παρασύρης. Μένει να φανεί αν ο κ. Ανδρουλάκης θα επιλέξει ξανά το Ηράκλειο στις προσεχείς εκλογές και ποια έδρα θα κρατήσει στη νέα Βουλή.

Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, στις περιφέρειες της Κρήτης αποτυπώνεται η πτώση της δυναμικής του ΜέΡΑ25, με το κόμμα να καταγράφει μείωση της δύναμής του στο Ηράκλειο, όπου στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει έδρα, από 4,03% σε 2,9%, και στα Χανιά από 4,85% σε 3,28%. Στα Χανιά, στο όριο εισόδου στη Βουλή, δηλαδή 3%, βρέθηκε το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας, που ενισχύθηκε από 2,42% που ήταν το 2019. Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, το 2,46% που πέτυχε η Νίκη στο Ρέθυμνο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook