Θάνος Ασκητής: «Να ανοίξει η εστίαση – Η μοναξιά και η απομόνωση δημιουργεί ψυχικό τραύμα»

θάνος-ασκητής-να-ανοίξει-η-εστίαση-1209005

Ο Θάνος Ασκητής λέει «ναι» στο άνοιγμα της εστίασης, προειδοποιεί ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα πολλαπλασιαστούν και αποτυπώνει την ψυχολογία του 20άρη που «βράζει το αίμα του»

Τα λάθη που έγιναν με τον εγκλεισμό και το αποτέλεσμα της μοναξιάς και της απομόνωσης στην ψυχολογία της μάζας περιέγραψε ο γνωστός καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής, λέγοντας πως αν δεν «χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς που η κοινωνία θα εκτονώνεται, αν δεν βάλεις τη βαλβίδα της διαφυγής θα σκάσει, θα γίνει βόμβα». Λέει μάλιστα «ναι στο άνοιγμα της εστίασης».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Θάνος Ασκητής τόνισε ότι «οι νέοι έχουν πια καταλάβει ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό και δυστυχώς θα ηρεμήσουμε στο τέλος του 2022», ενώ εκτιμά ότι «το φαινόμενο των κοινωνικών αντιδράσεων θα πολλαπλασιαστεί».

«Δεν έχουν την ίδια ψυχολογία. Ο 20άρης νιώθει δυνατός, βράζει το αίμα του, η τεστοστερόνη του είναι στα ύψη» εξήγησε και πρόσθεσε:

«Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ότι η ψυχολογία της μάζας κάποια στιγμή δεν θα ελέγχεται. Οι γιατροί ξέρουμε να βάζουμε μέτρα προστασίας, πρόληψης, η κοινωνία όμως δεν απαντά με τον ίδιο τρόπο και ειδικά οι νέοι που ξέρετε ότι παρασύρονται. Ο όχλος ή η μάζα είναι μια κοινωνική αντίδραση που εκφράζεται με πάρα πολλούς μηχανισμούς.»

Επισήμανε δε πως τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μόνο στη νεολαία.

«Όταν κλείσαμε τα πάντα και φέραμε τον κορονοϊό μέσα στο σπίτι. Έχετε αντιληφθεί που ζούμε. Φαντάζεστε ότι είναι οι άνθρωποι όλοι συμμορφούμενοι; Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βάλεις στον εγκέφαλο τόσες πολλές πληροφορίες» σχολίασε ο ίδιος.

Για τις πλατείες επισήμανε πως «αν πάει η αστυνομία είναι σαν βάζει φωτιά σε ντεπόζιτο βενζίνης» και πως «ο αστυνομικός τελικά αισθάνεται ότι είναι ο διώκτης μιας κοινωνίας η οποία απρόσωπη και ανώνυμη σου λέει “είμαι παρούσα και θα εκφραστώ όπως νομίζω”».

«Η κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Ασκητής, «είμαστε όλοι και αντιδρούμε με διαφορετικό τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν δόθηκε έμφαση στην ψυχολογική διάσταση του προβλήματος και όσο περνάει ο χρόνος θα επιβαρύνονται. Πρέπει η Πολιτεία να ανοίξει σιγά σιγά την πόρτα, να ανοίξει η εστίαση. Η Ελλάδα πηγαίνει προς το καλοκαίρι, καλύτερα να είμαστε έξω παρά 40 άνθρωποι σε ένα σπίτι».

Και συμπλήρωσε:

«Το Πάσχα μπορείτε να το τιθασεύσετε σε μια κοινωνία; Έχουμε χάσει λίγο την κοινή λογική, το common sense. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κοινωνία, θα βρει μηχανισμούς να αντιδράσει και να εκτονωθεί».

«Είναι πολύ ανθρώπινο να θες τη συντροφιά, να επικοινωνήσεις, να υπάρχει διάδραση. Η μοναξιά, η απομόνωση δημιουργεί ψυχικό τραύμα. Θα έχουμε σωματικά συμπτώματα» κατέληξε ο κ. Ασκητής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook