Θα τρίζουν τα κόκκαλα της Μελίνας: Θέλει θράσος να το βαφτίσουν και “επιστροφή”

Βουίζει τις τελευταίες μέρες η Μεγάλη Βρετανία ότι τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια μάρμαρα (από το όνομα του… ευγενούς ληστή Λόρδου Έλγιν που τσουβάλιασε κι αργότερα πούλησε τα κλοπιμαία), θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα.

Βέβαια το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δεν επιβεβαιώνει τίποτα.

Οι Άγγλοι όμως ήδη δίνουν συγχαρητήρια στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για το… deal που πέτυχε. Έτσι γράφουν οι Times.

Αναρωτιέστε γιατί;

Επειδή τα γλυπτά, όπως λένε, θα έρθουν εδώ με τη μορφή δανεισμού!

Πώς να μην πανηγυρίζουν για μια τέτοια συμφωνία, αφού αν την υπογράψουμε, θα σημαίνει αυτόματα ότι εκείνοι είναι οι ιδιοκτήτες κι εμείς… τίποτα.

Αν δέχεσαι ότι κάποιος σου δανείζει οτιδήποτε, αυτόματα σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης αυτού του πράγματος σίγουρα δεν είσαι εσύ.

Αν δεχτούμε να μας δανείσουν τα γλυπτά, αποδεχόμαστε σιωπηρά αλλά ξεκάθαρα, ότι δεν είναι δικά μας. Και απεμπολούμε κάθε πιθανότητα να αλλάξει αυτό στο μέλλον.

Γιατί σε όποιον βγάλει κιχ, θα του τρίβουν οι Άγγλοι το χαρτί με την υπογραφή Μητσοτάκη στα μούτρα.

Τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι και να τα επιστρέψουν, στην Ελλάδα δεν υπήρχε χώρος να εκτεθούν.

Φτιάξαμε ολόκληρο μουσείο της Ακρόπολης γι’αυτό. Και τώρα που δεν έχουν τίποτα να αντιπαραθέσουν, τους βγάζουμε από τον κόπο.

Το υπουργείο Πολιτισμού όλα αυτά τα καταλαβαίνει αλλά τί να πει;Αφού λέγεται πως το θέμα χειρίζεται ο πρωθυπουργός.

Καλύτερα στις θεσούλες μας, ήσυχα ήσυχα… Θα περάσει κι αυτό με τα μάρμαρα…

Μην περιμένετε να κάνουμε τους καουμπόιδες και να μην τα επιστρέψουμε. Θα στείλουν ένα μέρος των γλυπτών και θα πρέπει ταυτόχρονα εμείς να στείλουμε άλλα αρχαία εκεί να εκτεθούν. Οι… πρώτοι διδάξαντες στη Γηραιά Αλβιώνα ξέρουν καλά από τέτοια.

Ναι, θα ήταν ανόητο να πιστεύαμε πως θα μας επέστρεφαν τα Γλυπτά… από την καλή τους την καρδιά, εκείνοι που την εποχή της παντοδυναμίας τους ξεκοκκάλισαν και αφαίμαξαν ολόκληρες ηπείρους, από τον χρυσό της Ινδίας ως τα διαμάντια της Αφρικής και τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Αλλά να δέχεσαι από τον λωποδύτη να σου… δανείσει αυτά που νωρίτερα σου έκλεψε δίνοντάς του και δίκιο με αυτόν τον τρόπο;

Στην Ινδία συζητούν σοβαρά να απαιτήσουν από τη Μεγάλη Βρετανία αποζημιώσεις τρισεκατομμυρίων για όσα τους προκάλεσαν.

Εμείς τους χαρίζουμε την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα χωρίς να μας αναγκάζει κανείς να το κάνουμε.

Μεγάλη επιτυχία. Ό,τι πρέπει για να γίνει σύνθημα στις εκλογές.

Ευτυχώς, η Μελίνα δεν είναι πια εδώ…

ΖΑΡΠ…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ.
    ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΑ-ΚΟΥΛΗΣ ΕΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΖΕ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ.
    ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΙΣ ΔΙΠΛΟΥΝ) ΤΑ ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ.
    ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΕΠΩ Ο ΚΑ-ΚΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ Μ@Λ@ΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΠΡΩΞΕΙ ΠΡΑΜΑ ΚΙΝΕΖΙΕΣ ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ ΓΥΨΙΝΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ