Θα συνεχίσει με efood η ΝΔ;

θα-συνεχίσει-με-efood-η-νδ-1284756

Πώς μέσω της efood προέκυψε η πλήρης «καταρρεύσει» του αφηγήματος των «αξίων» της ΝΔ. Η σκληρή ζωή των νέων, χωρίς ευκαιρίες και προοπτικές, η «γκρίζα κοινωνία», αποδείχτηκαν πολιτική μπανανόφλουδα.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου Χατζηδάκη για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και μια εταιρεία που, ευκαιριακά αναδείχθηκε μέσα στην κρίση, τον εφάρμοσε πάραυτα. Καταργώντας και την ελάχιστη πρόβλεψη υπέρ των μισθωτών.

Η efood αφού προηγουμένως εδραιώθηκε στην «αγορά μεσολάβησης», τώρα κάνει πράξη τις ιδέες (της ασύδοτης αγοράς). Ιδέες που προηγουμένως επέβαλε στην, έτοιμη από καιρό να τις δεχτεί, κυβέρνηση.

Λέμε για «αγορά της μεσολάβησης» γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και η Uber ή η Wolt κ.α., δεν φτιάχνουν καν πίτσες, δεν ψήνουν έναν καφέ, δεν έχουν επενδύσει σε ένα αυτοκίνητο μεταφοράς. Το κεφάλαιο το βάζει άλλος, την εργασία δεύτερος, το επιχειρηματικό ρίσκο τρίτος. Αυτοί, απλώς είναι οι ενδιάμεσοι. Οι επιτήδειοι αμέτοχοι που εισπράττουν. Στα κακόφημα σπίτια τους λένε προαγωγούς.

Αλλά η efood το παραξήλωσε. Προχώρησε σε βίαιη όσο και μαζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, εφόσον ο νόμος της ΝΔ που τους επιτρέπει να θεωρήσουν τα «παιδιά με τα μηχανάκια» σαν συνεργάτες, (σ.σ. γιατί όχι partners;). Η αλαζονεία ωστόσο συνέπεσε με το σημείο πολιτικής καμπής του κ.Μητσοτάκη. Με την κατάρρευση του αφηγήματος για το «επιτελικό κράτος» (ανεξέλεγκτες και καταστροφικές πυρκαγιές) και την αποτυχία του ανασχηματισμού. Η efood αναγκάστηκε σε αναδίπλωση λόγω της κοινωνικής κατακραυγής και της συνολικής αντίδρασης των πολιτικών κομμάτων. Η ιδεολογία της υπερεκμετάλλευσης δεν αποδείχτηκε επαρκής σύμμαχος… Ήταν η πρώτη νίκη της κοινωνίας.

Έτσι προέκυψε η πλήρης «καταρρεύσει» του αφηγήματος των «αξίων» της ΝΔ. Η σκληρή ζωή των νέων, χωρίς ευκαιρίες και προοπτικές, η «γκρίζα κοινωνία», αποδείχτηκαν πολιτική μπανανόφλουδα. Τώρα έγινε αντιληπτό ότι πάνω από 660.000 άνθρωποι, κυρίως νέοι, ζουν με αμοιβές κάτω των 400 ευρώ το μήνα. Και, κυρίως, οι νέοι είναι άστεγοι. Αναγκάζονται και ζουν κάτω από την οικογενειακή στέγη καταπιέζοντας γονείς, τη νιότη τους και τα δικά τους συναισθήματα. Με τις τράπεζες να μην συζητούν καν δανεισμό. Και τον διάδοχο της Εργατικής Κατοικίας ΟΑΕΔ, να μην ασκεί καμία στεγαστική πολιτική.

Και το επιστέγασμα: Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στην Θεσσαλονίκη επιδότηση 600+600 ευρώ το μήνα για τους νέους. Για να αποκαλυφθεί την επομένη ότι πρόκειται για «πρόγραμμα» 100+100 €. Τόσο η αρχική εξαγγελία, όσο και η κατοπινή διόρθωση ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Και τα δύο αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για το τι πραγματικά συμβαίνει με τους νέους, αλλά ούτε θέλουν να μάθουν…

Μετά την «ρήξη επαφής» της ΝΔ με τους νέους και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ξέχασε» (και) τους συνταξιούχους στη ΔΕΘ, μοιάζουν με κυβερνητικό μονόδρομο δύο κινήσεις:

-Την αύξηση του βασικού μισθού. Δηλαδή την ανατροπή της ανακοίνωσης για αναπροσαρμογή 2% (13 ευρώ) από 1/1/2022.

-Την αναδρομική χορήγηση των Δώρων για την περίοδο Ιούλιος 2015-Μάιος 2016, στους χαμηλοσυνταξιούχους (800 € έκαστος).

Και αμέσως μετά θα έχουμε (υπερπρόωρες) εκλογές. Αλλά η ΝΔ έχει χάσει, πλέον, τις κοινωνικές αναφορές. Αυτό που εντυπώθηκε είναι ότι θα «πάει γρήγορα στην κάλπη για να υφαρπάξει την ψήφο μας και να συνεχίσει με την efood»…

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook