Θα συλλάβει η κυβέρνηση αρχηγούς, θα χτυπήσει το ΚΚΕ; Τα διλήμματα για το Πολυτεχνείο

θα-συλλάβει-η-κυβέρνηση-αρχηγούς-θα-χτ-1135236

Τι είπε ο Χρυσοχοΐδης με Τσίπρα, τι συμβαίνει με τον Περισσό – Σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οι σύνδεσμοί του με τα κόμματα

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η πορεία του Πολυτεχνείου στον κορονοϊό, καθώς η κυβέρνηση επιμένει σε πλήρη απαγόρευση κάθε άλλης εκδήλωσης πέραν της προσυνεννοημένης με την ΕΛΑΣ κατάθεσης στεφάνου στο ιστορικό κτίριο της εξέγερσης, με την αστυνομία να επιδεικνύει ήδη μια ιδιαίτερη για τα τελευταία χρόνια σκληρότητα στο θέμα.

Τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, το καθένα από τη δική του σκοπιά, αρνήθηκαν να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις», όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα που κατ΄εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους πολιτικούς αρχηγούς.

-«Εμείς δεν πρόκειται να καταθέσουμε στεφάνι σε ένα αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο. Θα καταθέσουμε στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ», φέρεται να είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

-«Αυτό απαγορεύεται», ήταν η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

-«θα μας συλλάβετε;», φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματός του κατά την κατάθεση στεφανιού στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, με το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται εγκλωβισμένο στους υψηλούς τόνους που έχει υψώσει και το κατηγορηματικό «απαγορεύεται» σε οτιδήποτε άλλο, πέραν της κατάθεσης στεφάνου στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου στις 17 Νοεμβρίου 1973 μπήκε το τανκς, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της στρατιωτικής χούντας. Ενός τέλους που ολοκληρώθηκε με την προδοσία της Κύπρου και την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 40% του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει πορεία –και μάλιστα από το πεζοδρόμιο-προς την αμερικάνικη πρεσβεία, μαζί με οκτώ ακόμα από τους βουλευτές και στελέχη του κόμματός του, εμφανίζεται και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μάλιστα δημοσιοποίησε ο ίδιος τη συνομιλία του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis, είχε μια «ξερή» συνομιλία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με το ΚΚΕ να είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση και την πορεία, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατά το προηγούμενο της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα. Ο Περισσός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διαμηνύσει αρμοδίως στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη –και μέσω αυτού στον πρωθυπουργό- να μην επιλέξει και να μην τολμήσει η κυβέρνηση να χτυπήσει τη συγκέντρωση του κόμματος.

Η κυβέρνηση είναι φανερό πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μια πλευρά δεν μπορεί να συλλάβει πολιτικούς αρχηγούς και βουλευτές της αντιπολίτευσης, πολύ περισσότερο εκείνους που θα καταθέσουν στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, ούτε είναι εύκολο να χτυπήσει τη συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ούτε μπορεί να αφήσει άλλες συγκεντρώσεις και να συγκρουστεί μόνο με τους αντιεξουσιαστές.

Από την άλλη, με τον κατηγορηματικό τρόπο που μιλάει για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, αν αυτές πραγματοποιηθούν, θα υποστεί τεράστια πολιτική ήττα, ενώ θα ξεσηκωθεί η Εκκλησία και η δεξιά πτέρυγα! Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του iEidiseis, μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Χρυσοχοΐδη και την ενημέρωση του πρωθυπουργού, υπήρξε επαφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον αρμόδιο Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, χωρίς να έχει γνωστό τι συζήτησαν, προφανώς όμως στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει για την παρουσία εισαγγελέων στις εκδηλώσεις, ενώ με τις κλούβες στους δρόμους θα επιχειρήσει να κλείσει κάθε πρόσβαση προς την πρεσβεία και με τις αστυνομικές δυνάμεις να αποτρέψει τη συγκέντρωση του ΚΚΕ. Το ερώτημα είναι συνεπώς εάν θα φτάσουμε σε σημείο που να έχουμε συλλήψεις πολιτικών προσώπων ή συγκρούσεις ΕΛΑΣ και ΚΚΕ!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook