Θα φέρει κάλπες το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;

θα-φέρει-κάλπες-το-σκάνδαλο-των-παρακο-1500150

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές εν μέσω των ισχυρότατων κλυδωνισμών που υφίσταται η κυβέρνηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να παραχωρήσει εκτάκτως συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Ant1 και το Νίκο Χατζηνικολάου, ευελπιστώντας σε μια αλλαγή κλίματος.

Κάτι τέτοιο μοιάζει πάντως αρκετά δύσκολο, καθώς οι νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση ακόμη και κορυφαίων υπουργών έχουν προκαλέσει «πολιτικό σεισμό» άνευ προηγουμένου. Ήδη άλλωστε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υπάρχει μεγάλη αναταραχή που η έκβασή της δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ και η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ζήτημα είχε έντονα σημάδια εκνευρισμού αλλά και αμηχανίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη η Όλγα Κεφαλογιάννη -η οποία βρίσκεται στη λίστα των υπό παρακολούθηση πολιτικών που δημοσίευσε το Documento- έστειλε τα σχετικά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώην υπουργός μιλώντας στον Ant1, αν και χαρακτήρισε τη λίστα «ατάκτως ερριμμένη», επεσήμανε την ανάγκη να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ συμπλήρωσε ότι «το απόρρητο δεν μπορεί να υπάρχει και να ισχύει σε αυτήν την περίπτωση».

Την ίδια στιγμή, νευρική κρίση έχουν προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου οι αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και από τον ίδιο και συνεργάτες του

Ο ολιγάρχης φαίνεται να είναι απογοητευμένος με την αντιμετώπιση που έχει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δείχνοντας μάλιστα διατεθειμένος να «τραβήξει το χαλί» από τα πόδια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ρήξης στον μιντιάρχη, κάνοντας λόγο για «εκβιασμούς από κάποιους που έχουν μπλέξει τους ρόλους».

Το «σταυρόλεξο» των πρόωρων εκλογών

Παρά τις διαψεύσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υποστήριξε πως οι κάλπες θα στηθούν κανονικά το 2023, πολλοί εκτιμούν πλέον ότι οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα πολλοί φοβούνται ότι υπάρχει κι άλλο νήμα που θα ξετυλιχτεί από το κουβάρι με νέες αποκαλύψεις.

Ήδη άλλωστε διεθνή ΜΜΕ, όπως το Euractiv, σημειώνουν πως το μέλλον της κυβέρνησης «κρέμεται από μία κλωστή».

Σε κάθε περίπτωση πάντως το «σταυρόλεξο» μιας πρόωρης προκήρυξης εκλογών -εφόσον κριθεί αναπόφευκτη για την κυβέρνηση- φαντάζει αρκετά δύσκολο. Στους υπολογισμούς του πρωθυπουργικού επιτελείου παίζει προφανώς σημαίνοντα ρόλο το γεγονός πως από τη στιγμή που οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε και δεύτερη κάλπη.

Αναλυτές θεωρούν πως το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στο χειμώνα (Δεκέμβριο – Φεβρουάριο) δεν συγκεντρώνει -επί του παρόντος τουλάχιστον- για πολλούς λόγους ορατές πιθανότητες, βάσει σχεδιασμού, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, βάσει εξελίξεων σε κρίσιμες υποθέσεις, όπως είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το καλεντάρι των εκλογών συμπληρώνεται αφού συνυπολογιστεί πρώτον πως φέτος το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου και δεύτερον πως οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Ένα από τα βασικά σενάρια που ήταν στο τραπέζι, πριν τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, προέβλεπε την προκήρυξη εκλογών είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου (τα σενάρια κλίνουν προς τις 2 Απριλίου 2023) και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός να γίνει το Μάιο, δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές.

Αν τελικά προκριθεί οι εκλογές να προκηρυχθούν προς το Μάιο η ημερομηνία που είναι στο τραπέζι είναι η 28η του μήνα για να ακολουθήσουν μετά τις πανελλαδικές οι δεύτερες εκλογές (εφόσον δεν έχει προκύψει κυβέρνηση).

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook