«Θα έρθουν τα funds να μας πάρουν όλους – Δεν μπορούμε ούτε να δουλέψουμε, ούτε να βγούμε στη σύνταξη» – Μικροβιολόγοι «όμηροι» της Κυβέρνησης στα Χανιά

θα-έρθουν-τα-funds-να-μας-πάρουν-όλους-δε-1792367

«Χρειάζεται άλλο πολιτικό σχέδιο» σημείωσε ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης μετά τη συνάντησή του με εργαστηριακούς γιατρούς στα Χανιά

Σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί στα Χανιά, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να βγουν στην σύνταξη, με τα χρέη των εργαστηρίων τους κάθε μήνα να συσσωρεύονται εξαιτίας από τη μία του claw back και από την άλλη της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης εξετάσεων.

Οι γιατροί συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας με τον βουλευτή Χανίων και πρώην αν. Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, στον οποίο μετέφεραν την συνεχιζόμενη απόγνωση που επικρατεί στον κλάδο, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί αυτή τη στιγμή, οδηγεί στην εξόντωση τα μικρά εργαστήρια και «βολεύει δέκα μεγάλους ομίλους».

Από τη μεριά του ο κ. Πολάκης τόνισε πως «το πρόβλημα ξεκίνησε γιατί η χώρα χρεοκόπησε. Χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» και εξήγησε πως πρέπει να αυξηθεί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα 2 με 2,2 δισ. και να καλύπτει και άλλα πράγματα, πρέπει να αλλάξει η τιμολόγηση των εξετάσεων αλλά και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα.

«Αυτό το μέτρο πρέπει να βρει τη λύση του πλέον. Η χώρα πρέπει να μπει σε μία άλλη πορεία (…) Το πρόβλημα έχει οξυνθεί πάρα πολύ γιατί είναι η συσσώρευση πολλών ετών. Χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σχέδιο και νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Θέλει από τους  20,25 εργαστηριακούς στα Χανιά να μείνουν 3,4» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης:

«Δεν μπορούμε ούτε να πεθάνουμε»

Από τον σύλλογο εργαστηριακών γιατρών, ο κ. Γιώργος Καστρινάκης αναφέρθηκε στην «ομηρία» στην οποία βρίσκεται ο κλάδος. «Το μέτρο είναι άδικο. «Το claw back είναι σταθερά πάνω από 40%. Το χρέος μας διαρκώς αυξάνεται.  Ένα μικρό εργαστήριο που κάνει ας πούμε 20 αιμοληψίες την ημέρα, μπαίνει μέσα 20.000 ευρώ τον χρόνο. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Συνάδελφοι δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω του χρέους. Πέθαναν δύο συνάδελφοι, στη μία περίπτωση η οικογένεια δεν έκανε καν αποδοχή κληρονομιάς! Στην άλλη περίπτωση έχει προχωρήσει σε διακανονισμό με δόσεις. Δεν μπορούμε ούτε να πεθάνουμε» τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραμένει «ξέφραγο αμπέλι» με αποτέλεσμα καθημερινά τα ιατρεία να παραπέμπουν τους πολίτες για περιττές αλλά και άσχετες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα εγκύους για προστάτη, άνδρες για καρκίνο ωοθηκών, μωρά για χοληστερίνη.

«Θα μας πάρουν τα funds»

Όπως προσέθεσε ο μικροβιολόγος βιοπαθολόγος Γρηγόρης Κοκολαντωνάκης, πρέπει άμεσα να μπει τάξη στο χάος των συνταγογραφήσεων: «Το τι παραπεμπτικά έχουμε δει, δεν το χωράει ανθρώπου νους» ενώ τόνισε πως ήδη μεγάλοι όμιλοι κάνουν επαφές με εργαστήρια των Χανίων με σκοπό την εξαγορά του χρέους και του… πελατολογίου. «Γίνεται ήδη και στα Χανιά. Θα έρθουν οι μεγάλοι όμιλοι, θα έρθουν τα funds και θα μας πάρουν όλους» τόνισε.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook