Θα εκδώσει «διορθωτική» εγκύκλιο ο Ιερώνυμος; Οι τελευταίες εξελίξεις στην κόντρα για τα Θεοφάνεια

θα-εκδώσει-διορθωτική-εγκύκλιο-ο-ιε-1139821

Το καλό κλίμα στο οποίο έγινε το σύντομο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο προμηνύει εξελίξεις από την πλευρά της Εκκλησίας ώστε η τελευταία να «διορθώσει» την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία τα Θεοφάνια θα γιορταστούν κανονικά κατά παράβαση των κανόνων του lockdown.

Τι θα προβλέπει η εγκύκλιος

Πληροφορίες από την πλευρά της Εκκλησίας αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου ο κ. Ιερώνυμος να εκδώσει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα δώσει τέλος στον «ιερό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει από χτες στον απόηχο των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και οι ιεράρχες θα κάνουν τα Θεοφάνια στο πλαίσιο των προβλέψεων που ισχύουν από την παράταση του lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εορτασμοί των Φώτων θα γίνουν κατά το πρότυπο των Χριστουγέννων, δηλαδή οι τελετές δεν θα είναι «προσβάσιμες» στους πιστούς προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο αγιασμός των υδάτων σε όποιες μητροπόλεις και περιοχές πραγματοποιηθεί να μην ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Κλίμα καλής θέλησης

Στα παραπάνω συνηγορούν άλλωστε οι κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δεν επρόκειτο να παραστεί στην ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών τελικώς παρέστη και στο πλαίσιο αυτό άλλωστε υπήρξε η σύντομη κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο νωρίτερα κατά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ των νέων μελών της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί και αυτό που τόνισε ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας ο οποίος ανέφερε πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».

Προβληματισμός

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ο κ. Ιερώνυμος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όταν μετά την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ υπουργών ευχήθηκε «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Ερωτηθείς και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για το θέμα που ανέκυψε με την Εκκλησία για τους ανοιχτούς ναούς στα Θεοφάνια, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Με βάση όλα αυτά φαίνεται πως έχει βρεθεί η φόρμουλα για να αρθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και η διάσταση απόψεων κυβέρνησης και Εκκλησίας για τα Θεοφάνια.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook