Θα διαλύσουν και την πρωτοβάθμια υγεία; Με γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία ετοιμάζουν «μπαλώματα» στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων | Photos + Video

θα-διαλύσουν-και-την-πρωτοβάθμια-υγεί-1495695

Με ειδικευμένους γενικούς γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού Χανίων θα επιχειρηθεί μια άμεση ενίσχυση των εφημεριών του γενικού νοσοκομείου Χανίων, ώστε να κρατηθεί όρθιο για τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Αυτή η λύση προκρίθηκε κατά την επίσκεψη του βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη στο ίδρυμα, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον διοικητή Γιώργο Μπέα, γιατρούς, διευθυντές κλινικών, ΤΕΠ και νοσηλευτικού τομέα και συνδικαλιστές για την ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης.

Πρόκειται για μια λύση έκτακτης ανάγκης, η οποία ουσιαστικά θυσιάζει τα περιφερειακά ιατρεία και τους χιλιάδες ασθενείς, ντόπιους και επισκέπτες που εξυπηρετούν καθημερινά κυρίως στην ενδοχώρα και στις περιαστικές και απομακρυσμένες περιοχές, για να κρατηθεί όρθιο το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, ο στυλοβάτης της δημόσιας υγείας. 

Βολουδάκης: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα»

«Τα πράγματα είναι ασφαλώς πολύ δύσκολα παρότι και το προσωπικό έχει αυξηθεί και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια» σημείωσε ο κ. Βολουδάκης σε δηλώσεις του, στην ολοκλήρωση της σύσκεψης. «Χρειάζεται ένας εξορθολογισμός των εφημεριών στην πρωτοβάθμια υγεία στα Χανιά. Υπάρχουν στα περιφερειακά ιατρεία γενικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι που μπορούν να ενισχύσουν τώρα για τις εβδομάδες τις κρίσιμες το νοσοκομείο και πιστεύω πως η ΥΠΕ κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε και ανακοίνωσε πως οι δικές του ενέργειες θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, προέβαλε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ: «Υπάρχει το brain drain. Πάρα πολλοί νέοι γιατροί επιλέγουν πλέον να πάνε στο εξωτερικό να εργαστούν με μισθούς πολλαπλάσιους από αυτούς που θα έπαιρναν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό έχουμε πάρα πολλές προκυρήξεις θέσεων, οι οποίες κηρύσσονται άγονες. Κανείς γιατρός δεν ενδιαφέρεται. Πρέπει να δούμε με έξυπνους τρόπους και με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ, να λύσουμε ειδικά για τους νέους το πρόβλημα της ακριβής στέγης» σημείωσε.

Εργαζόμενοι: Ανακούφιση αλλά όχι λύση

«Θα είναι μια ανακούφιση, μια ένεση, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα» σημείωσε εκ μέρους των εργαζομένων, ο πρόεδρος των ένωσης, Βαρδής Γεωργιακάκης, κληθείς να σχολιάσει την λύση αυτή.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο δεν πάει άλλο. Το νοσοκομείο χρειάζεται γενναία ενίσχυση» τόνισε.

«Ευτυχώς βλέπουμε ότι η τοπική κοινωνία έστω και αργά ανταποκρίνεται και έρχεται την ύστατη ώρα να μας ακούσει» σημείωσε ενώ αναφέρθηκε στην τραγική υποστελέχωση του ιδρύματος:

«Φτάσαμε στο σημείο να έχουν φύγει τόσοι γιατροί σε συνταξιοδότηση και να μην έχουν αντικατασταθεί. Συνάδελφοι ζωτικής σημασίας που πρέπει να αντικατασταθούν διαφορετικά θα φτάσουμε σε σημείο κλεισίματος κλινικών.

Η ογκλογική κλινική έχει δύο ογκολόγους, στα Χανιά θερίζει ο καρκίνος. Καταλαβαίνετε τι θα πει αυτό.

Σε κάποιες ειδικότητες είναι ένας μόνος του. Στο γαστρεντερολογικό κάθε πρώτη του μήνα που κλείνονται τα ραντεβού, είναι κόσμος από τις 5 το πρωί και περιμένει» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιακάκης.

Μπέας: Δεν βρίσκουμε γιατρούς

Αδυναμία να βρει γιατρούς δήλωσε από τη μεριά του ο διοικητής του ιδρύματος, Γιώρογς Μπέας. «Το ΓΝΧ είναι καλά στελεχωμένο. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικευομένων ιατρών. Ενώ στους μόνιμους γιατρούς η κάλυψη φτάνει το 70% ενώ με τους επικουρικούς φτάνουμε το 82%.Όταν αδειάζει όμως η κλινική από ειδικευόμενους καλούνται όλοι οι γιατροί, οι διευθυντές να συνδράμουν το έργο του ΤΕΠ.

Σε αυτό το φαινόμενο η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ΕΣΥ είναι γερασμένο και κουρασμένο. Έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία. Αλλά δυστυχώς έφτασε το πλήρωμα του χρόνου μετά την δεκαετία του 1980 που συστήθηκε το ΕΣΥ και πολλοί γιατροί φτάνουν στα όρια συνταξιοδότησης. Εκεί έπρεπε να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός αναπλήρωσης. Αλλά δεν βρίσκουμε πλέον γιατρούς σε πολλές ειδικότητες, ούτε επικουρικούς ούτε μόνιμους» τόνισε.

Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε: «Από 4 Απριλίου έχει εγκριθεί θέση παθολόγου και δεν μπορούμε να βρούμε. Δεν υπάρχουν. Ψάχνουμε ψυχιάτρους, δεν βρίσκουμε, ψάχνουμε ρευματολόγο, ενδοκρινολόγο, δεν βρίσκουμε, ψάχνουμε παιδοψυχίατρο, δεν βρίσκουμε» σημειώνοντας πως αυτά είναι δομικά προβλήματα του ΕΣΥ που δεν έχουν να κάνουν με τον ίδιο.

zarpanews.gr

One thought on “Θα διαλύσουν και την πρωτοβάθμια υγεία; Με γιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία ετοιμάζουν «μπαλώματα» στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων | Photos + Video

  1. Καλα να παθουμε…
    Ενας Ασχετος δντης Υποκατωτατος των περιστασεων που δεν κανει ουτε για χρηματηστηριακη…Κομματοσκυλο που κανει οτι του λεει το Αφεντικο…
    Γιατροι που τα εχουν παρει ολα επ ωμου γιατι οταν διωχναν τους συναδελφους τους …τους εδειχναν οι ιδιοι με το δαχτυλο…οι Ανεμβολιαστοι…Δεν συμπαρασταθηκατε και δεν υποστηρηξατε κανεναν συναδελγο σας…πληρωστε τωρα τα λαθη σας….Δουλευτε χωρις ρεπο …χωρις να πληρωνεστε και να την κοπανατε ολοι για τον ιδιωτικο τομεα….
    Πληρωνετε τις αποφασεις σας και δεν υποστηριξατε τους συναδελφους σας οταν το ειχαν αναγκη…τωρα σηκωνετε τα χερια ψηλα και πετατε τα οπλα γιατι απλα δεν μπορειτε αλλο…Οταν καιγοταν το ΄΄σπιτι΄΄ των συναδελφων σας απλα κοιταζετε…Τωρα που καιγετε το δικο σας ζητατε βοηθεια…
    Εχουμε και τους πολιτικαντες που οτι πει ο μεγαλος παπαγαλιζουν…
    Κριμα και Ντροπη για ολους σας…
    Επιστημονες και μη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook