Θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια; Προβληματισμός από τους λοιμωξιολόγους

θα-ανοίξουν-γυμνάσια-και-λύκεια-προβλ-1145195

Όλα ανοιχτά για για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων και ο προβληματισμός για συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας

Με την αγωνία στο κατακόρυφο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, τα δυσοίωνα νέα από το μέτωπο των εμβολίων και το μέλλον των σχολείων, συνέρχεται σήμερα διαδικτυακά το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.

Παρ ότι η ατζέντα της συνεδρίασης αφορά το νομοθετικό έργο στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά μήνα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των κλάδων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από την κρίση, η σκέψη όλων είναι στο πλέγμα των ζητημάτων που συνθέτουν το δύσκολο και δύσβατο πεδίο της πανδημίας.

Άλλωστε, είναι προφανές ότι με τη διάρκεια, την έκταση και το βάθος της υγειονομικής κρίσης, συναρτώνται ο σχεδιασμός της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Με τα κρούσματα να έχουν σκαρφαλώσει στην περιοχή των 800-900 τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μέλη της Επιτροπής να έχουν ανοίξει από χθες το πρωί θέμα επανεξέτασης του σχεδίου για την σταδιακή άρση του lockdown, η συζήτηση έχει φουντώσει.

Και όλοι αναμένουν τη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα, εισερχόμενη στον δυσκολότερο ίσως μήνα του χειμώνα, τον Φεβρουάριο.

Το μεγάλο ερώτημα που χρήζει διευκρίνησης είναι τί θα γίνει με τα γυμνάσια και τα Λύκεια. Την περασμένη Παρασκευή, η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Από χθες, ωστόσο, λοιμωξιολόγοι μέλη της Επιτροπής εμφανίζονται να κάνουν και δεύτερες σκέψεις και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνουν ακύρωση της προηγούμενης απόφασής τους.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, από το κυβερνητικό επιτελείο, επαναλαμβάνουν σε κατηγορηματικούς τόνους ότι η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει. Με αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εννοούν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η αρχική απόφαση να επανέλθουν οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων στις τάξεις τους. Αυτό που επίσης υπονοούν, χωρίς να το λένε ευθέως, είναι ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και η απόφαση που ήδη εφαρμόζεται για τις «κόκκινες περιοχές», στις οποίες έχουν επανέλθει στα θρανία μόνο οι μαθητές του γυμνασίου και όχι του Λυκείου.

Η επισήμανση αυτή έχει σημασία, ιδιαίτερα για την Αττική, που σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, είναι κυριολεκτικά μία αναπνοή πριν το «κόκκινο», κάπου στο «βαθύ πορτοκαλί». Τουλάχιστον κάποιες από τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει στην περίπτωση που σήμερα, αύριο, το Σαββατοκύριακο, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, η Αττική ή περιοχές αυτής «κοκκινίσουν», τότε αυτόματα να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στους «κόκκινους νομούς». Αυτό πρακτικά, πάντα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σημαίνει ότι μπορεί οι μαθητές Λυκείου των Νοτίων Προαστίων να πηγαίνουν στο σχολείο και οι συμμαθητές τους στον Κεντρικό Τομέα να κάνουν τηλεκπαίδευση – κάτι, όμως, που δημιουργεί κρίσιμες ανισότητες, κυρίως στην Γ Λυκείου που ετοιμάζεται για εξετάσεις.

Αυτά σε επίπεδο κυβερνητικού σχεδιασμού. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα και να συζητήσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία, πέραν των άλλων, περιλαμβάνουν τα μεταλλαγμένα κρούσματα, αλλά και τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος κρίνει πότε αλλάζει χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη μια περιοχή. «Ένα βήμα μπροστά να μας οδηγήσει δύο βήματα πίσω», λένε χαρακτηριστικά μέλη της επιτροπής, που εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί να αποφανθούν θετικά για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Επιπρόσθετα, κάποιοι από τους επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως στην Αττική, θα χρειαστεί να επανέλθει η μέθοδος του click away, αν διατηρηθεί η ίδια πορεία των κρουσμάτων. Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως ερασιτεχνικό ψάρεμα και κυνήγι, χιονοδρομικά κέντρα κλπ, ούτε λόγος….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook