Τετραπληγική Χανιώτισσα γράφει ποιήματα και συγκινεί με τον τρόπο που επικοινωνεί | Photos

τετραπληγική-χανιώτισσα-γράφει-ποιή-1272201
Η Κατερίνα Βλαχάκη με τη μητέρα της, Ελεάννα Δερμιτζάκη και την καθηγήτρια, Κωνσταντίνα Γεωργαντά

«Μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε πραγματικά ονειρευτούμε, αν πιστέψουμε στη δύναμη της αγάπης». Αυτή την απάντηση έδωσε η νεαρή Κατερίνα Βλαχάκη μέσω της μητέρας της στην ερώτηση του zarpanews.gr, τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει σε όσους έρχονται στην έκθεση «Αλυσίδα», στο Γυαλί Τζαμισί, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Ε, και τι έγινε, θα αναρωτηθεί κάποιος. Όμορφα λόγια έχουμε ακούσει από πολλούς.

Μόνο που η Κατερίνα είναι τετραπληγική.

Για εκείνη, δεν υπάρχουν καν λόγια, με την καθημερινή έννοια που όλοι μας έχουμε συνηθίσει. Εξαιτίας της εγκεφαλικής παράλυσης από την οποία πάσχει, μπορεί να επικοινωνεί μονάχα κινώντας ελάχιστα το χέρι της και με τη μητέρα της, Ελεάννα, έχουν καταφέρει να βρουν έναν τρόπο επικοινωνίας μέσω της αφής. Χωρίζοντας την αλφαβήτα σε τρεις οκτάδες, η νεαρή Χανιώτισσα καταφέρνει να υποδεικνύει γράμματα στη μητέρα της, που στη συνέχεια σχηματίζουν λέξεις.

«Από 9-10 ετών που ξεκίνησε να γράφει, έδειξε ότι έχει μια ποιητική χροιά. Γράφει αυτά που πραγματικά θέλει να πει. Αλλά παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Η ίδια μου ζήτησε κάποια στιγμή να της βρω μια δασκάλα να της κάνει ποίηση, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις έναν τέτοιο άνθρωπο. Αλλά βρήκαμε την Κωνσταντίνα μέσω του φροντιστηρίου που της έκανε Αγγλικά», δήλωσε η μητέρα της Κατερίνας, Ελεάννα Δερμιτζάκη.

«Με την Κατερίνα κάναμε λογοτεχνία, σιγά-σιγά καταλάβαμε ότι ήθελε να επικεντρωθεί στην ποίηση και ήθελε να γράφει. Και τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει δημιουργική γραφή, δηλαδή αναλύουμε ένα ποίημα και μετά της δίνω ένα μικρό ερέθισμα, μια μικρή αποστολή κι αυτή το κάνει δικό της», είπε στο zarpanews.gr η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Γεωργαντά. «Και ανακαλύψαμε ότι μπορεί να μιλήσει για πράγματα που κανένας δεν θα σκεφτόταν να τη ρωτήσει. Βέβαια η επικοινωνία είναι πολύ αργή, αλλά η Κατερίνα έχει προσωπικότητα και αυτό που κάνει την απελευθερώνει.»

«Η Κατερίνα ήθελε η πρώτη της εμφάνιση να είναι σε μια μορφή συνομιλίας με άλλους καλλιτέχνες. Πολύ δειλά στην αρχή, δεν ξέραμε τι ανταπόκριση θα βρούμε και πήγε από στόμα σε στόμα, μέσω γνωστών. Ξεκινήσαμε να το σχεδιάζουμε από τον Μάρτιο, αλλά τα ποιήματα έχουν γραφτεί στη διάρκεια των περασμένων ετών» ανέφερε η κα Δερμιτζάκη.

Ρωτήσαμε την Κατερίνα, τι θέλει να κάνει στο μέλλον και ποιο είναι το όνειρό της. Η απάντηση, την οποία μετέφερε την επόμενη μέρα η μητέρα της, ήταν η εξής:

«Στο μέλλον θέλω να φοιτήσω στη φιλοσοφική σχολή ώστε να μπορέσω να ασχοληθώ με την ελληνική γλώσσα, τη φιλοσοφία και την ποίηση. Το όνειρό μου είναι να λάμψει μια μέρα το αστέρι της αλληλεγγύης και θα δουλέψω πάνω σ’ αυτό όσο μπορώ, με αρχή αυτή την έκθεση.»

Με τη στήριξη της οικογένειας της Κατερίνας και τη βοήθεια των καθηγητών της, διοργανώθηκε η έκθεση στο Γυαλί Τζαμισί, η οποία συγκεντρώνει έργα διαφόρων καλλιτεχνών όπως αυτά συνομιλούν με τον ποιητικό λόγο της Κατερίνας Βλαχάκη.

Η έκθεση «Αλυσίδα – η τέχνη μας ενώνει και μας ελευθερώνει» παρουσιάζεται από την Κυριακή 22 έως την Παρασκευή 27 Αυγούστου στο Γυαλί Τζαμισί (19.00-22.00  καθημερινά). 

Τα ποιήματα παρουσιάζονται σε Ελληνικά και Αγγλικά ενώ η είσοδος είναι φυσικά ελεύθερη.

Την έκθεση θα κλείσει μια μικρή συναυλία πάνω σε μελοποιημένα ποιήματα της Κατερίνας το βράδυ της Παρασκευής 27 Αυγούστου στις 20.30 στον εξωτερικό χώρο του Τζαμιού.

Δείτε φωτογραφίες:zarpanews.gr

One thought on “Τετραπληγική Χανιώτισσα γράφει ποιήματα και συγκινεί με τον τρόπο που επικοινωνεί | Photos

  1. Συχγαρητηρια και μπράβο στους δημιουργούς και σε αυτούς που βοήθησαν και ανέδειξαν τα έργα. Πραγματικά πολύτιμα αφού ερχωντε από μυαλά που βρισκωντε φυλακισμένα σε άλλους κόσμους που εμείς ούτε γνωρίζουμε ούτε μπορούμε να επισκεφτούμε, μόνο να θαυμάσουμε και να ενθαρρύνουμε και έτσι να φωτίσουμε το μονοπάτι της απόδρασης που κατάφεραν να δημιουργήσουν, με ποιος ξέρει πόσο μεγάλη δύναμη, ποντάροντας ότι ίσως εμείς οι μη έγκλειστοι ίσως τους ….….αντιληφθούμε επιτέλους σαν ανθρώπινα όντα και κάνουμε το χρέος μας πραγματικότητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook